"Ukupna površina Savskog trga 20.000 m2, dominiraće spomenik Stefanu Nemanji visok 24 metara"

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da ukupna površina Savskog trga iznosi 20.000 m2, a da će centralnim delom dominirati spomenik Stefanu Nemanji.

Izvor: B92

Petak, 25.09.2020.

14:39

Foto: Beoinfo

"U ovoj teškoj godini za sve nas, izuzetno mi je drago što radovi na ovom trgu nisu stali nijednog trenutka. Srbija ne dobija samo jedan od najlepših trgova u zemlji, već će se ovim projektom odužiti rodonačelniku naše državnosti i jednoj od najvažnijih ličnosti iz naše slavne istorije – Stefanu Nemanji", rekao je on u intervjuu za Biznis.rs, prenosi Beoinfo.

Prema njegovim rečima, ukupna površina trga, podijuma i zone koja se uređuje ispred zgrade Železničke stanice iznosi oko 20.000 metara kvadratnih, ceo trg je popločan granitom, a centralnim delom će dominirati oko 24 metra visok spomenik Stefanu Nemanji.

"Polovina ukupne površine biće prekrivena zelenilom, a na trgu će biti zasađeno oko 300 stabala. Jedan od najvećih izazova tokom rekonstrukcije je nova kanalizaciona crpna stanica, koja će zameniti staru, smeštenu ispred bolnice Sveti Sava. Veoma je značajno što se oslobodio prostor namenjen pešacima premeštanjem saobraćaja iz centralnog dela na kružni obod trga", istakao je gradonačelnik.

Govoreći o projektu razvoja beogradskog metroa, naveo je da on ima bitnu ulogu u povezivanju postojećih naselja, ali i onih budućih u kojima se planira eksponencijalno širenje Beograda.

"Grad je u julu ove godine sa francuskom kompanijom 'Ežis' potpisao ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije, u toku su izrade planske dokumentacije, studije opravdanosti sa idejnim projektom, studije procene uticaja na životnu sredinu i studije procene socijalnog uticaja", naveo je Radojičić.

Dodao je i da se planira uvođenje dve nove linije BG voza: Makiš – Rakovica – Karaburma i Novi Beograd – Aerodrom "Nikola Tesla" – Nacionalni stadion.

On je ocenio i da je Beograd grad kranova i investicioni centar Jugoistočne Evrope, te da je grad svojom politikom doprineo da veliki broj privatnih investitora, pre svega u oblasti građevinarstva, pokrene svoje projekte, naročito u segmentu stanogradnje.

"Već tri godine zaredom Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove odobrava izgradnju oko milion metara kvadratnih kroz građevinske dozvole, što je u poređenju sa 2013. godinom pet puta više, a sa 2010. godinom čak deset puta više metara kvadratnih", naveo je gradonačelnik.

Za projekat "Beograd na vodi", Radojičić je istakao da je to najznačajniji projekat u oblasti nekretnina, ali da njegov koncept i značaj prevazilaze samu građevinsku industriju.

"On postaje simbol promena i novog, modernijeg Beograda, ali i Srbije. Osim lokalnih građevinskih kompanija koje su angažovane na izvođenju radova, u izgradnji se koriste i lokalno proizvedeni materijali najvišeg kvaliteta, što će takođe doprineti daljem razvoju domaće ekonomije. U ovom trenutku aktivno je devet gradilišta na kojima radi više od 2.800 radnika. Projekat će biti od izuzetnog značaja ne samo za Beograd već i za ovaj deo Evrope. Beograd na vodi prostiraće se na površini približne veličine od milion kvadratnih metara i sa ukupnom građevinskom površinom od 1,8 miliona kvadrata", naglasio je Radojičić

Ponovio je da je centralna turistička atrakcija ovog projekta Kula Beograd, koja je novi simbol grada, visoka 168 metara, a obuhvata hotelski i rezidencijalni deo.

Ona će staklenim mostom biti spojena sa Galerijom Beograd, najvećim tržnim centrom u regionu, što će unaprediti ukupnu turističku ponudu Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: