U Novom Bečeju koriste pomoć države: Subvencija za samozapošljavanje 250.000 dinara VIDEO

Poslodavci širom Srbije sve više koriste programe Nacionalne službe za zapošljavanje koji se tiču samozapošljavanja i novih zapošljavanja.

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 24.09.2020.

18:41

U Novom Bečeju koriste pomoć države: Subvencija za samozapošljavanje 250.000 dinara VIDEO
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Takav slučaj je i u Novom Bečeju. Ove godine subvencija za samozapošljavanje iznosila je 250.000 dinara.

Da je finansijska pomoć prilikom samozapošljavanje i te kako dobro došla svakom, u Novom Bečeju je za Prvu TV potvrdio Đura Lalić, koji je nedavno registrovao molersku radnju. On je jedan od 43 lica sa evidencije filijale Zrenjanin koji su iskoristili blagodeti ovog programa.

"To je značilo, barem meni, znači za obnovu alata, obnovio sam stari alat koji je već dotrajao, počevši od miksera, hiltike, sitnog alata, četki itd. I za sam start, što se tiče plaćanja poreza itd, tako da je značilo", kaže Đura Lalić, moler.

Poslodavcima u Srednjobanataskom okrugu veliku podršku predstavlja i program NSZ-a novo zapošljavanje, koje podrazumeva subvencije za nove zaposlene radnike.

Za ovom podrškom posegao je i Ivan Stankov u Novom Bečeju, koji sada u sklopu svoje firme nudi više vrsta usluga, a ima i potrebu za novim zaposlenima.

"Trenutno dvoje ljudi rade, ove godine smo doveli još jednog radnika, isto uzeli sredstva za novo zapošljavanje. Pre nedelju dana smo primila radnika na probni rad, tako da ćemo verovatno konkurisati za još jedno novo zapošljavanje", kaže Ivan Stankov, vulkanizer i vlasnik auto-perionice.

Za ovaj program najčešće se odlučuju oni koji proširuju obim proizvodnje, ali i povećavaju obim poslovanja, pa se za novo zapošljavanje često odlučuju i ugostitelji.

"To sam uzeo novo zapošljavanje radnika u Nacionalnoj službi za zapošljavanje Novi Bečej i jako sam zadovoljan i nastaviću tu saradnju i dalje, pošto je to ipak od male pomoći nama privatnicima. Pošto nam je i država pomogla sada sa ovim paketima, tako je i ovo - ipak nam, manje-više, radnik godinu dana samo za platu radi", Milan Todorov, ugostitelj.

Pored programa za samozapošljavanje i novo zapošljavanje, u Novom Bečeju se mnogi javljaju i za program zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, a takva jednokratna subvencija privatnicima iznosila je od 200.000 do 300.000 dinara u 2020. godini. Prema evidenciji NSZ-a Zrenjanin, do sada je ove godine kreirano 38 takvih radnih mesta u Srednjebanatskom okrugu.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: