I Rusi tragaju za litijumom, ciljaju na 10 odsto tržišta

Uranium one, deo ruske državne kompanije Rosatom, planira da do 2023. krene u proizvodnju litijuma ciljajući na 9 do 10 odsto tržišta do 2030.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2020.

11:20

I Rusi tragaju za litijumom, ciljaju na 10 odsto tržišta
Foto: Depositphotos, TTstudio

"Razmišljamo o nabavci sirovina u inostranstvu kako bismo se uključili u globalne lance snabdevanja za finalne proizvode kao što su baterije sa lokalnom proizvodnjom u Rusiji", rekao je Sergej Pologorodnik, generelni direkor Joint stock Co. Tenex.

Uranium one aktivno je tragao za litijumom u poslednjim godinama, pa je tako prošle godine potpsiao meomorandum o razumevanju sa kanadskom kompanijom "Wealth minerals" o sticanju 51 odsto udela u projektu u severnom Čileu, piše Raša tudej.

Atakama u Čileu, dom dva najveća proizvođača litijuma u svetu, Albemarle i SQM, poseduje jednu trećinu zaliha tog metala za baterije.

Uranium One je 2019. godine započeo je razgovore i sa "Prospect Resources" iz Australije o kupovini udela u rudniku litijuma u Zimbabveu.

Za Zimbabve je, inače, litijum glavni adut za privljačenje investitora. Namera im je da do 2020. obezbede 10 odsto svetskih potreba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: