Odbijen zahtev crkve za denacionalizaciju Triglavskih jezera

Administrativna jedinica Radovljica odbila je zahtev za denacionalizaciju nekretnina u području Triglavskih jezera koji joj je uputila Ljubljanska nadbiskupija.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.09.2020.

15:50

Odbijen zahtev crkve za denacionalizaciju Triglavskih jezera
Foto: Depositphotos, DaLiu

Navodi se da crkva nije bila vlasnik tih nekretnina u vreme nacionalizacije.

Kako prenosi slovenački portal 24UR, Nadbiskupija je tražila da joj se vrate nekretnine u području doline Triglavskih jezera, vodopada Savica i priobalnog pojasa Bohinjskog jezera.

Pored tih nekretnina, Nadbiskupija je tražila i povraćaj vojnog skijališta Viševnik, kao i još nekoliko drugih koji, uprkos sedamdesetak delimičnih rešenja donetih u ovom slučaju, još uvek nisu u potpunosti rešeni.

Kako se navodi, već 28 godina postupci se premeštaju iz upravne jedinice u ministarstva, odatle u sudove i nazad u upravnu jedinicu Radovljica.

Međutim, u novom deklaratornom postupku sada je utvrđeno da nepokretnosti koje je potraživala Crkva uopšte nisu nacionalizovane, jer su u vreme nacionalizacije, posle Drugog svetskog rata,već bile u vlasništvu države.

Dodaje se da to znači da bi Crkva morala da podnese zahtev za povraćaj po Zakonu o upravljanju imovinom iz 1946, koji je bio namenjen vlasnicima čija je imovina oduzeta tokom okupacije.

U međuvremenu, Nadbiskupija Ljubljane je, umesto povrata nekretnina, tražila odštetu od oko 185.000 evra u državnim obveznicama.

Pravni zastupnici Nadbiskupije u Ljubljani tvrde da je nekretnina oduzeta na osnovu propisa o agrarnoj reformi, čak i pre isteka mogućeg roka za prijavu po zakonu iz 1946. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: