Hrvati odlučili: Zabranjuju rad nedeljom

HDZ i njegova vlada počinju realizaciju zabrane rada nedeljom.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 21.09.2020.

12:13

Hrvati odlučili: Zabranjuju rad nedeljom
Foto: Depositphotos, graphia76

Ovo je za hvratski poratl Indeks jutros potvrdio portparol vlade Marko Milić.

Reč je o predizbornom obećanju HDZ-a u kojem su najavili zabranu rada nedeljom uz 14 radnih nedelja godišnje, koje bi određivali poslodavci.

"Što se tiče neradne nedelje, politički stav HDZ-ove vlade nije se promenio, želimo da nedelja bude neradna. Pripremamo zakon kojim će se regulisati rad nedeljom, vodeći računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu porodice i najbližih", rekao je Milić.

Za sada se ne zna hoće li vlada ostati pri predlogu o 14 neradnih nedelja, pri čemu bi se poslodavcima ostavilo da odluče koje će to nedelje biti, ili će se predlog modifikovati. Ali se zna da vlada planira da zabrani rad većinu nedelja, a tada bi smele da rade samo pekare, benzinske pumpe i kiosci, a verovatno i trgovine na stanicama.

Kako je rekao Milić, već ove nedelje održaće se prvi sastanci na tu temu, ali ne sa poslodavcima nego sa sindikatima, a s poslodavcima bi trebalo da se razgovara nakon toga.

"Konačan predlog i određivanje konkretnog broja neradnih nedelja se još definiše, pa će vlada o tome razgovarati i sa socijalnim partnerima, Resorni ministri Aladrović i Ćorić sastaće se ove nedelje sa predstavnicima SSSH-a i Sindikata trgovine po toj temi, a održavaćemo i dijalog sa poslodavcima", rekao je Milić.

I ministar rada i penzionog sistema Josip Aladrović je komentarisao ovu situaciju i potvrdio da se već danas sastaje sa sindikatima.

"Naš generalni stav je da nedelja bude neradna. Uz taj civilizacijski stav treba da nađemo kompromis, predlog vlade je da deo nedelja bude radan, ali većina nedelja biće neradna", rekao je Aladrović.

Komentarisao je i nedavnu odluku Ustavnog suda koji je osporio odluku Stožera o privremenoj zabrani rada nedeljom zbog epidemije koronavirusa.

"Imamo istoriju sa Ustavnim sudom, ali verujemo da ćemo naći optimum, da svi budu zadovoljeni. Ovu poslednju odluku Ustavnog suda ne dovodimo u korelaciju", rekao je Aladrović. Podsećanja radi, Ustavni sud Hrvatske je, odlučujući o merama koje je Nacionalni stožer civilne zaštite doneo usled pandemije koronavirusa, jedino privremenu zabranu rada nedeljom proglasio protivustavnom.

Podsetimo, u maju ove godine i privrednici iz Bajine Bašte pokrenuli su inicijativu da se na teritoriji te opštine usvoji pravna regulativa koja nedelju predviđa kao neradan dan.

Takođe, u ovom periodu su i sagovornici B92.net izneli svoje mišljenje o ovoj temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: