Kosovske institucije platile preko milion evra za 2.200 "fantomskih" avio-karata?

Kosovske institucije platile su preko milion evra za više od 2.200 avio-karata a da nisu dobile dokaze da je cena realna, kao ni da li su uopšte iskorišćene.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2020.

09:53

Kosovske institucije platile preko milion evra za 2.200
Foto: Depositphotos/ Corelphoto2

To je urađeno u suprotnosti sa ugovorom o vazdušnom transportu koji Centralna agencija za nabavke ima sa kompanijom Malësia Reisen, piše Koha ditore.

Po slovu tog ugovora koji se primenjuje od decembra 2018, po jednoj karti pobednik na tenderu za svoju uslugu dobija naknadu od tri evra, i ne može karte prodavati institucijama po ceni većoj od nabavne cene, one koju je platio avio-kompanijama.

Kako bi opravdao cenu karte, ugovor obavezuje operatera da dostavlja kopije mesečnih izveštaja BSP-a (Billing and Settlement Plan - savremeni sistem prodaje avionskih karata kreiran od IATA).

Međutim, u mesečnim izveštajima sistema BSP koje je Malësia Reisen dostavila Centralnoj agenciji za nabavke za period od decembra 2018. do jula 2020. ima 2.266 karata manje, kada se uporedi sa brojem karata koje su institucije platile, po osnovu drugog izveštaja koji je sastavila i dostavila sama kompanija.

Do ovolikog broja "fantomskih" karata došlo se poređenjem jedne po jedne karte u u oba izveštaja. Razlika je tolika, mada kompanija Malësia Reisen u odgovoru Kohi u februaru tvrdi da za svaku kartu ima dokaze iz sistema BSP.

Nakon te izjave albanski list zatražio je dokaze koji bi je potkrepili. Od kompanije koja pruža uslugu avio-transporta svim institucijama zatraženi su izveštaji prema BSP sistemu za sve karte izdate po osnovu ugovora sa Centralnom agencijom za nabavke. Šest meseci je prošlo i, mada su zahtevi ponovljeni, tvrdnje kompanije nisu potkrepljene dokazima, piše list.

Međutim, juče se Malësia Reisen oglasila i u kratkom odgovoru saopštila da "nema izveštaje BSP sistema za sve karte", a to je suprotno od onoga što je tvrdila pre pola godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: