Berlin želeo da odvrati SAD od uvođenja sankcija: Ponudili gradnju dva LNG terminala

Berlin je ponudio da uloži 1,2 milijarde dolara u izgradnju dva terminala za tečni prirodni gas.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.09.2020.

18:43

Berlin želeo da odvrati SAD od uvođenja sankcija: Ponudili gradnju dva LNG terminala
Foto: EPA/STEFAN SAUER

Berlin je ovo uradio u pokušaju da odvrati SAD od uvođenja sankcija zbog gasovoda Severni tok 2, kojim bi se direktno dopremao gas iz Rusije u Nemačku, piše danas nemački "Cajt".

List navodi da je ministar finansija Olaf Šolc to predložio u pismu datiranom 7. avgusta, pre nego što je Vašington uveo sankcije kompanijama uključenim u izgradnju gasovoda po dnu Baltičkog mora, zbog kojih je gradnja de facto stala, prenosi Rojters.

Portparol nemačkog ministarstva finansija rekao je da ne može da komentariše svaki medijski izveštaj.

Sjedinjene Države i neke evropske zemlje žestoko se protive izgradnji ovog gasovoda, tvrdeći da će on povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa i lišiti tranzitne takse zemlje kao što su Poljska i Ukrajina u korist susedne velike države na njihovom istoku.

Sjedinjene Države, bogate domaćim energentima usled sve veće proizvodnje gasa iz škriljaca, takođe žele da povećaju svoj izvoz energije, između ostalog i u Nemačku, čija se industrija u velikoj meri oslanja na energiju koju uglavnom uvozi iz Rusije.

Nemački ministri, uključujući Šolca, rekli su da je upravo to motiv protivljenja Vašingtona izgradnji Severnog toka 2.

U pismu američkom ministru finansija Stivenu Mnučinu, u koje je ''Cajt'' imao uvid, Šolc je obećao da će obezbediti do milijardu evra (1,2 milijarde dolara) javnog novca za izgradnju LNG terminala ako Vašington odustane od uvođenja sankcije kompanijama.

Trebalo je da LNG terminali budu izgrađeni na dve lokacije na baltičkoj obali.

"Zauzvrat, Sjedinjene Države će dozvoliti da se izgradnja i rad Severnog toka 2 odvijaju nesmetano i neće primeniti svoj pravni okvir za sankcije", navedeno je u pismu, dodaje nemački list.

Šolc je ovaj predlog izneo pre navodnog prošlomesečnog trovanja kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog, koji se sada oporavlja u berlinskoj bolnici. Taj slučaj je pokrenuo brojne zahteve, uključujući i među konzervativcima kancelarke Angele Merkel, da Nemačka stavi tačku na veliki ruski energetski projekat, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: