Prva deonica auto-puta Niš-Merdare-Priština: Vrednost 255 miliona evra

Pismo o namerama koje su potpisali DFC i američka Eksim banka tehnički je dokument.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.09.2020.

15:00

Prva deonica auto-puta Niš-Merdare-Priština: Vrednost 255 miliona evra
Foto: Depositphotos, YUGOKYOGO, 13395225

Ovaj dokument prethodi otvaranju regionalne kancelarije DFC-a u Beogradu i razgovorima o nastavku finansiranja auto-puta Niš-Merdare-Priština, izjavila je danas Tanjugu potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ona ističe da to nije sporazum, pošto nema obavezujući karakater, već pismo o namerama američke Međunarodne finansijske razvojne korporacije (DFC) i Izvozno-uvozne banke SAD (EXIM), koji se odnosi na Beograd i Prištinu i fianansiranje auto-puta.

Mihajlovićeva navodi da je finansiranje auto-puta Niš - Merdare - Priština obezbeđeno za prvu deonicu od Niša do Pločnika od 33 km i da se sada razmatra kako će biti finansiran preostali deo, čija je vrednost 800 miliona evra, ako se ide na gradnju auto-puta u punom profilu (sa ukupno šest traka).

Dodaje da će finansiranje ići preko Američkog fonda za razvoj, kao i da je u njegovom nadzornom odboru državni sekretar SAD Majk Pompeo, ali i svi ostali ljudi koji su direktno vezani za predsednika Donalda Trampa.

Mihajlovićeva kaže da se američka Eksim banka pojavljuje u gotovo svim zemljama sveta, kao i da je Srbija već pregovarala sa tom bankom u vezi sa izgradnjom Moravskog koridora, to jest auto-puta od Preljine do Pojata.

"Na taj način biće podržane investicije američkog fonda za razvoj, koji nam dolazi naredne sedmice u Beograd da otvori regionalnu kancelariju. Imaće podršku svoje Eksim banke koja, inače, radi u 164 zemlje sveta, sa portfolijom investicija izvan Amerike većim od 40 milijardi dolara", navela je ministarka.

Dodaje da, sa druge strane, američki fond za razvoj ima portfolio u svetu veći od 60 milijardi dolara.

Mihajlovićeva ističe u izjavi za Tanjug da sve to pokazuje da Srbija ima stabilne finansije i dobro okruženje za investiranje, s obzirom da takvi investitori ne dolaze u zemlje koje nisu sigurne.

To će privući i sve druge investitore iz celog svega", kaže Mihajlovićeva i dodaje da je nama potreban američki kapital.

Novi auto-put bi trebalo da poveže Niš i albansku luku Drač, a deo od Niša do Merdara biće dug 77 kilometara.

Trasa budućeg auto-puta ide od Merošine (Niša), zatim Topličkim okrugom pored Prokuplja, Beloljina, Pločnika, Kuršumlije do Merdara.

Prva deonica koja će se graditi od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometra vredna je 255 miliona evra i za to je već obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva.

Takođe, zajam od 85 miliona evra Evropske banke za obnovu i razvoj tek treba da bude popisan, a ostatak će biti finansiran iz budžeta Srbije.

Ranije je procenjeno da će za deo od Pločnika do Merdara u dužini od 44 kilometra biti potrebno oko 570 miliona evra.

Značaj auto-puta je u tome što će povezati oko pola miliona građana koji žive u Pirotskom, Nišavskom i Topličkom okrugu, a kod Niša će se povezati na Koridor 10 i omogućiti Srbiji izlazak na albansku luku Drač na Jadranskom moru.

Auto-put Niš - Merdare - Priština biće deo "indikativne osnovne transportne mreže Evropske unije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: