Doneto 913 rešenja o legalizaciji: Opštine naplatile 1,63 miliona evra za bespravne objekte

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona evra naknada za komunalno opremanje za bespravne objekte, prenosi Investitor.

Izvor: Investitor

Sreda, 16.09.2020.

09:31

Doneto 913 rešenja o legalizaciji: Opštine naplatile 1,63 miliona evra za bespravne objekte
Foto: Depositphotos, pauws99

Prema podacima prezentovanim na sednici Vlade Crne Gore u četvrtak, naplaćeno je 50 odsto ukupno obračunatog prihoda, pišu Dnevne novine.

"U budžete jedinica lokalne samouprave je uplaćeno 1.639.918 evra na ime ove naknade, dok je obračunati iznos 3.133.505 eura", navodi se u Vladinom dokumentu o realizaciji Strategije razvoja građevinarstva.

Prema tim podacima, u Crnoj Gori je ukupno doneto 913 rešenja o legalizaciji objekata, od ukupno 51.000 predatih zahteva. Najviše rešenja o legalizaciji je doneto u Nikšiću 253.

U dokumentu se barata podacima da je od 51.000 podnetih zahtjeva za legalizaciju na nivou države obrađeno nešto više od 38.000.

"U najvećem broju jedinica lokalne samouprave je visok procenat obrade podnetih zahtjeva: u Bijelom Polju, Nikšiću Kolašinu, Petnjici, Pljevljima i Kotoru svi primljeni zahtevi su obrađeni, dok je u pojedinim opštinama procenat obrade zahteva i do 90 odsto od ukupnog broja", navodi se u dokumentu.

Od ukupnog broja obrađenih zahteva, donijeta su 4.262 rešenja o prekidu postupka, od čega je znatno veći deo rešenja oko 2.600 donet radi neusklađenosti sa planovima, oko 250 rešenja je doneto radi rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, dok za određeni broj slučajeva opštine nisu dostavile detaljne podatke.

"Procedura legalizacije podrazumeva utvđivanje ispunjenosti više uslova usklađenosti sa planskim dokumentima, rešene imovinsko-pravne odnose na zemljištu i objektu i uključenost i volju podnosilaca zahteva bespravnih graditelja. Ministarstvo održivog razvoja i turizma vodi kontinuiranu komunikaciju sa jedinicama lokalne samouprave koje su nosioci ovog procesa sa ciljem sprovođenja zakona na efikasan način", kaže se u dokumentu.

Naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta po zahtevu vlasnika bespravnog objekta može da se plaća jednokratno ili u jednakim mesečnim ratama, na period od 10 ili 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: