Bolje plaćati ratu kredita, nego kiriju: Niska kamatna stopa ohrabruje mlade ljude da kupe stan

Uprkos epidemiji, tržište nekretnina u zapadnoj Srbiji nesmetano funkcioniše, a gradnja novih stambenih objekata nije stala ni tokom vanrednog stanja.

Izvor: RINA

Nedelja, 13.09.2020.

15:35

Bolje plaćati ratu kredita, nego kiriju: Niska kamatna stopa ohrabruje mlade ljude da kupe stan
Foto: RINA

Iako je ekonomija na globalnom nivou znala i za bolje dane, brojni mladih Čačani odlučili su se da upravo ove 2020. godine kupe stan.

"Već deset godina živimo u Čačku kao podstanari, poslednji put gazda nam je rekao da moramo brzo da napustimo stan, a znajući iz iskustva koliko je teško seliti se sa porodicom, pošto imamo dvoje dece, odlučili smo da kupimo stan u ovoj zgradi. Stan smo kupili na kredit, uštedećemo na nekim drugim stvarima, neće biti lako, ali sam siguran da ćemo uz redovna primanja izgurati tu preko potrebnu investiciju", kaže za RINU, 36-ogodišnji kupac Lazar Teodorović.

Vlasnici agencija za nekretnine su mišljenja da se u Čačku nikada ovoliko nije gradilo i da za građevinsku industriju nema predaha. Izgradnja novih višespratnica u Čačku odvija se nesmetano, a ove godine gradi se rekordan broj poslovno-stabmbenih objekata.

"Osnovna stvar zašto je došlo do buma stambene izgradnje jesu niske kamatne stope. Imate situaciju da potencijalni kupac koji živi kao podstanar, dolazi na ideju da kupi stan, jer mu je jeftinije i bolje da plaća ratu kredita nego kiriju. Niska kamatna stopa je glavna pokretačka snaga intezivne gradnje stambenih objekata", kaže Vladan Ljubisavljević, vlasnik agencije za nekretnine "Viza".

Prosečni kupci stanova u Čačku su mahom mladi ljudi koji imaju porodicu, a koji su do sada novac davali na kiriju. Najprodavaniji su stanovi u novoj gradnji, gde se cena kreće od 800 do 1.000 eura po kvadratu, a nešto manje se prodaju polovni stanovi, čija cena po kvadratu se kreće oko 600 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: