Jedan od prvih srpskih proizvoda: Crveno zlato dobija evropsku oznaku geografskog porekla? FOTO

Malina koja raste na području Arilja, kandidat je za dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla.

Izvor: RINA

Petak, 11.09.2020.

14:23

Jedan od prvih srpskih proizvoda: Crveno zlato dobija evropsku oznaku geografskog porekla? FOTO
Foto: Rina

Time bi postala jedan od prvih srpskih proizvoda koji bi nosio oznaku EU kvaliteta. Ta oznaka otvorila bi vrata evropskog i svetskog tržišta za malinu i dodatno bi doprinela promociji srpskih prehrambenih proizvoda.

Božo Joković iz ariljskog sela Severovo malinu gaji blizu 40 godina. Jedan je od predstavnika zadruge "Agro eko voće" koja se bavi proizvodnjom i preradom crvenog zlata.

"Za nas je malina deo života. Iz ličnog primera mogu vam reći d a imamo veoma dobar kvalitet maline iako je polovina septembra, u toku je jesenja berba koja je je veoma značajna za naš kraj. Produjžili smo letnju berbu maline, s tim što sada imamo mnogo bolju ekonomsku poziciju, kako naših zadrugara tako i njihovih porodica", kaže za RINU Joković, dugogodišnji proizvođača i prerađivač crvenog zlata.
Foto: Rina
Arilje je nadaleko čuveno u svetu po proizvodnji kvalitetne maline, a koja u ovom kraju ima svoju tradiciju i budućnost.

Danas se na ariljskom području gaji oko 40% ukupne proizvodnje u Srbiji.

Cilj Udruženja "Ariljska malina" jeste da sačuva reputaciju našeg crvenog zlata. Proizvođači koji žele da stave sertifikat zaštićenog geo porekla na svoje proizvode, moraju da se pridržavaju strogih pravila, jer Udruženje sprovodi interne kontrole kvaliteta.

"Ono što našu malinu izdvaja od drugih malina na tržištu je taj ariljski metod uzgoja i ono što je karakteristično jeste ručna berba. Svuda u svetu se maline beru mašinski, dok se kod nas beru ručno i zato je najbolji kvalitet plodova", navodi sekretar Udruženja "Ariljska malina", Mirjana Milutinović.
Foto: Rina
Priča o zaštićenom geografskom poreklu ima svoje utemenjeljenje i u ekonomiji.

"Кada jednog dana budemo mogli da izvozimo gotove proizvode pod punim imenom i prezimenom na probirljivom evropskom i svetskom tržištu, imaćemo i dodatnu vrednost u celom lancu proizvodnje, od plantaža poljoprivednih proizvođača do polica u rafovima, tako da svi u privrednom lancu imaju mogućnost da zarade", naglašava menadžer prodaje Dragan Drinčić, za RINU.

Danas postoje tri zaštićena proizvoda: sveža, smrznuta i liofilizovana malina.

"Zaštitini znak Ariljska malina je veoma bitan za nas, samim tim što našem proizvodu daje dodatnu vrednost na tržištu. Primetili smo da poslednjih godinu dana sve veća tražnja od naših ino kupaca za proizvod sa zaštikćenim geo poreklom, što njima obezbeđuje da znaju poreklo i kvalitet robe i kompletnu sledivost robe od plantaže do krajnjeg potrošača", ističe marketing menadžer Aleksandar Obradović.

Područje na kome se gaji ovo crveno zlato zove se Ariljsko malinogorje i obuhvata oblast opštine Arilje i susednih sela koja se sa njom graniče. Nalazi se na jugozapadu Srbije, između Zlatibora, zapadnog pomoravlja, Dragačeva i Starog Vlaha, a sa severa je ograničeno tokom reke Đetinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: