Na šumskom zemljištu uz auto-put u Beogradu niču komercijalni sadržaji na više od 10.000 m2

Grad Beograd planira prenamenu dela šumskog područja uz auto-put, te formiranje komercijalnih sadržaja niske spratnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.09.2020.

12:57

Na šumskom zemljištu uz auto-put u Beogradu niču komercijalni sadržaji na više od 10.000 m2
Foto: Izmene i dopune plana detaljne regulacije za podruèje privredne zone Auto-put u Novom Beogradu, Zemunu i Surèinu za Blok 26

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid povodom Izmena i dopuna plana detaljne regulacije za područje privredne zone Auto-put u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu za Blok 26.

Ciljevi izrade Izmene i dopune Plana su, kako se navodi, između ostalog i prenamena dela površina javne namene – šume (šumskog zemljišta) u površine ostalih namena - zonu komercijalnih sadržaja u zoni niske spratnosti.

Predlaže se da se u okviru predmetnog područja uz auto-put definiše minimalni zaštitni pojas zelenila uz trasu državnog puta prvog A reda broj A1, u širini od 20 metara, a na preostalom delu šumskog zemljišta izvrši prenamena i formira zona komercijanih sadržaja u zoni niske spratnosti.

Izmenama i dopunama Plana predviđeno je smanjenje površina šuma sa 5,6 hektara na 1,6 hektara. Komercijalni sadržaji u zoni niske spartnosti zauzimali bi oko 10.773 metra kvadratna. Površina za privredne zone prema planu iznosila oko skoro osam hektara.
Foto: Izmene i dopune plana detaljne regulacije za podruèje privredne zone Auto-put u Novom Beogradu, Zemunu i Surèinu za Blok 26
Aerodrom "Beograd" i privredna zona Auto-put imaju gradski i republički značaj, i najveći su razvojni potencijal ove celine, pa je zona atraktivna za sadržaje komercijalnog i komercijalno-skladišnog karaktera, navodi se u elaboratu.

Celinu čine privredna zona Auto-put, Aerodrom "Beograd", naselje Surčin i ogromno neplanski formirano naselje Ledine. Površina obuhvaćena Planom detaljne regulacije iznosi oko 16,93 ha, ali će se konačna granica utvrditi u fazi izrade i verifikacije Nacrta plana.

Širenje ove zone duž auto-puta zahteva dodatno uređenje i opremanje komunalnom infrastrukturom, izgradnju denivelisanih pristupa auto-putu, izgradnju paralelnih saobraćajnica i poprečnih veza, uz ograničenja nastala funkcionisanjem aerodroma i radiofara.

U elaboratu se navodi da će se postojeća regulacija gradskog autoputa kroz Beograd u potpunosti zadržati.

Sa druge strane, Izmenom i dopunom planskog dokumenta se planira uvođenje upravne saobraćajnice kroz planiranu komercijalnu zonu kojom se fizički deli prostor na dve funkcionalne celine komercijalne namene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: