Posao za 2.100 ljudi: Od novembra u Zaječaru izgradnja fabrike delova za auto-industriju

Irska kompanija APTIV, koja se bavi proizvodnjom delova za auto-industriju, započeće krajem novembra izgradnju fabrike u Zaječaru.

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.09.2020.

17:17

Posao za 2.100 ljudi: Od novembra u Zaječaru izgradnja fabrike delova za auto-industriju
Foto: EPA, EFE ANTONIO BAT

U fabrici će biti zaposleno 2.100 radnika, objavljeno je danas na sajtu tog grada.

Kako je navedeno, to će biti grinfild investicija i imaće, umesto ranije predviđenih 20.000 kvadratnih metara, ukupnu površinu proizvodnih hala od 30.000 kvadratnih metara.

Pre izgradnje fabrike, republička javna preduzeća, država i grad završiće infrastrukturne obaveze, koje su preduslov za izgadnju.

Na sajtu grada navedeno je da će kompanija EPS započeti izmeštanje dalekovoda snage 35 KW u dužini od 450 metara.

Vrednost radova koji će omogućiti početak gradnje fabrike je više od pet miliona dinara.

Takođe, nadležna javno-komunalna preduzeća dobila su dozvole za početak radova na izgradnji kanalizacionog kolektora i vodovodne infrastrukture koja će pratiti gradnju fabrike.

Ostale infrastrukturne radove, pre svega energetske i saobraćajne infrastrukture, preuzela je Vlada RS.

Naime, početak rada prve faze (od tri predviđene) fabrike očekuje se krajem marta naredne godine, dok bi obuka prvih zaposlenih radnika počela već ove godine u fabrici u Novom Sadu.

Prethodno je bilo planirano da se obuka obavi u fabrici u Rumuniji, ali je zbog pandemije odlučeno drugačije.

Pun kapacitet rada (sve tri faze) i zaposlenost svih 2.100 radnika očekuje se do kraja oktobra 2021.godine.

Na sajtu grada navodi se da je takav dogovor postignut danas na sastanku gradonačelnika Zaječara Boška Ničića sa najvišim predstavnicima multinacionalne kompanije APTIV, koju su predvodili Luis Figueired i Martin Viliams, a nakon predhodnog dogovora sa kabinetom Predsednika Republike i odgovornima u Vladi i RAS-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: