Omiljena hrana Srba poskupljuje: Evo koliko će porasti cene

Proizvođači predviđaju da će svinjsko meso poskupeti oko 20 dinara po kilogramu, a skok cena u maloprodaji bio bi od sedam do osam odsto, prenose mediji.

Izvor: B92

Subota, 22.08.2020.

09:50

Omiljena hrana Srba poskupljuje: Evo koliko će porasti cene
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Cene mesa na stočnim pijacama u našoj zemlji ostale su gotovo identične ako se uporede avgust ove i prošle godine. Ovo se može zaključiti ako se pogledaju izveštaji Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS) za 2019. i 2020. godinu.

Proizvođači, međutim, ističu da su cene prasadi čak i niže u odnosu na 2019, ali da će, prema svim predviđanjima, najpre poskupeti upravo svinjsko meso. Kako je za Politiku rekao Vukoje Muhadinović, vlasnik Industrije mesa "Topola", trenutno je na tržištu stagnacija cena.

"To mirovanje cena u poslednjih mesec i po dana rezultat je problema u trgovanju između EU i Kine. Koliko sam obavešten, ta situacija je nedavno razrešena. Očekuje se da krene izvoz pa tako i veći rast cena. To će se odraziti i na nas", kaže Muhadinović.

U prvoj polovini godine cena je bila izuzetno dobra za proizvođače. On očekuje da će zbog svih dešavanja na svetskom tržištu, u narednih mesec ili dva, doći do rasta cena svinja od dvadesetak dinara po kilogramu.

"Kako će se to odraziti na maloprodaju zavisi od marži, ali očekivano je da u maloprodaji to poskupljenja bude od sedam do osam odsto", smatra Muhadinović.

Kada je reč o domaćem tržištu, on kaže da je primetna manja tražnja za svinjskim mesom i prerađevinama. To je neuobičajeno jer je za proizvođače mesa upravo ovaj deo godine najprofitabilniji. To ukazuje da su pandemija i pad potrošnje imali uticaj i na ovaj sektor.

Prema njegovim rečima, na svetskom tržištu, po zvaničnim podacima, postoji manjak svinja za oko 25 odsto. Najvećim delom nestašicu je prouzrokovala afrička kuga svinja i desetkovanje stočnog fonda u Kini zbog pojave te bolesti.

Proizvođači u Srbiji se, ističe, nadaju da će i za nas uskoro biti otvoreno kinesko tržište budući da je s tom zemljom potpisan trgovinski sporazum i da se radi na usaglašavanju fitosanitarnih sertifikata.

"Kina bi za nas bila spas. To je veliko tržište i mi praktično imamo kapacitete da opskrbimo jedan njihov grad", smatra Muhadinović. Srbija, dodaje, ne može da utiče na cene svinjskog mesa jer zavisimo od toga koliko se trguje između EU i Kine.

Analize cena mesa trenutno su aktuelne i u Evropi. Kako je pre nekoliko dana objavio Evrostat, statistička agencija Evropske unije, cena mesa u EU u 2019. godini bila je najviša u Austriji. U toj zemlji je indeks nivoa cena za meso bio 145. Slede Luksemburg, Francuska, Holandija, Belgija i Finska, prenosi Tanjug.

Tako je cena mesa u Austriji bila gotovo 50 posto veća od proseka u Evropskoj uniji, dok su najnižu cenu plaćali Poljaci i Rumuni (obe države s indeksom cena od 63), a potom slede Bugarska (66) i Litvanija (71). Ovom statistikom, navodi se, obuhvaćene su govedina i teletina, svinjetina, jagnjetina, ovčije i kozje meso, perad, kao i mesne prerađevine.

Iako su poslednjim istraživanjem analizirane samo države članice EU u izveštaju, iz juna ove godine, Evrostat je objavio i podatke za druge evropske države, među kojima je i Srbija. Kako se može videti, upoređivane su cene u 2019. za četiri grupe proizvoda prehrambene industrije. U kategoriji mesa Srbija je bila na 67,4 odsto evropskog proseka. Indeks za hleb i cerealije bio je 70,1, ribu 82,3, a za mleko, sir i jaja 86,7 odsto. Interesantno je da su, prema toj analizi, cene mesa bile najniže u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji (61,8 odsto evropskog proseka).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: