"Srbija 2025. mora da ima prosečnu platu 900 evra"

Srbija do 2025. treba da dostigne prosečnu platu od 900 evra i penziju od 440 evra, kaže ministar za rad Zoran Đorđević.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.08.2020.

15:54

Foto: Depositphotos, uroszunic

Za sutra je zakazan sastanak predstavnika države, sindikata i radnika na kome će se razgovarati i o povećanju minimalne cene rada.

Đorđević je rekao Tanjugu da država svim merama radi u pravcu da se, s jedne strane zadrže radnici i da ne izgube svoj posao, a s druge strane da se stvore dobri uslovi za rad.

"Odluke koje budemo donosili biće u tom pravcu, jer mi ne smemo da zaostajemo. Plan je ostao isti, Srbija 2025. mora da ima prosečnu platu 900 evra", rekao je Đorđević.

Navodi da postoji dobra saradnja i sa sindikatima i poslodavcima i da su oni, kako kaže, i te kako shvatili situaciju u kojoj se nalazi država.

Istakao je da očekuje najbolje mere koje će ići u pravcu ispunjena ciljeva programa Srbija 2025 koji su, dodaje, pozdravili i sindikati i poslodavci i rekli da je taj cilj "sasvim realan".

"Voleli bismo da bude i više od toga, ali to je minimalna lestvica koju smo svi dobili kao zadatak", poručio je Đorđević.

Pregovori o minimalnoj ceni rada u 2021. godini, koji po zakonu treba da budu završeni do 15. septembra, počeće sutra, rečeno je ranije Tanjugu u Uniji poslodavaca Srbije.

Počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković kaže bi bilo najbolje da se privremeno "zamrzne" minimalac pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Atanacković navodi u izjavi za Tanjug da će u petak biti održan kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta koji čine predstavnici UPS - a, Saveza samostalnih sindikata, UGS Nezavisnost i Ministarstva rada i da će na sastanku biti reči o datumu održavanja sednice SES-a, kao i o ceni minimalca u 2021. godini.

"Svako će izneti svoj stav o minimalnoj ceni rada", kaže Atanacković dodajući da će tako početi razgovori na tu temu, ali da će tek posle uslediti zvanični pregovori.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: