Lučić: Telekom "uveo" Srbiju, BiH i Crnu Goru u EU

Telekom Srbije je svojim isplativim poslovanjem u inostranstvu Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru "uveo" u EU, barem u telekomunikacionom smislu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.08.2020.

15:00

Lučić: Telekom
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

To je istakao koordinator za internet i multimediju Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Telekom Srbija, koja je na tržistu Austrije prisutna pod brendom "Mtel Austria", prema njegovim rečima, zadovoljna je tamošnjim poslovanjem.

"Prešli smo u Austriji 100.000 aktivnih korisnika - 60.000 mobilnih i oko 41.000 televizijskih korisnika. To je veoma bitan projekat za nas, mislim i pravi put. Osim što nam je cilj da u Srbiji, BiH, Crno Gori budemo broj jedan operator u svim uslugama, mislim da je ovo prirodan put da se proširimo na Nemačku, Švajcarsku, a zatim i Kanadu i Ameriku", kazao je Lučić za Tanjug.

Najavio je da će kompanija u prvoj fazi u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj ponuditi, osim mobilne telefonije, i ponude televizijskih kanala sa prostora bivše Jugoslavije, i, u saradnji sa domaćim operaterima, fiksni internet, kao i tamošnje domaće kanale.

To će, smatra, omogućiti korisnicima u dijaspori da dobiju sve potrebne usluge iz jedne ruke.

"Ono što je lepota ovog projekta jeste što se zahvaljujući našoj dijaspori širimo u zemlje koje imaju najveće prihode po korisniku, to jest najbogatije evropske zemlje. Kada jednom budemo mobilni, internet i tv operator u tim zemljama ne sprečava nas niko da uzmemo i deo i ostalog tržišta", objasnio je Lučić.

Ukazao je da su, na primer, u Austriji od 60.000 korisnika mobilne telefonije 10 odsto austrijski državljani koji su videli da je "Mtel Austria" nudi najpovoljniju pripejd karticu.

Lučić ističe da Telekom svojim poslovanjem u inostranstvu radi na približavanju dijaspore matici.

On je najavio da su planirani dodatni servisi za dijasporu, kao što je usluga "easy money transfer", kojim bi korisnici mogli lako da prebacuju pare u Srbiju, i digitalna aplikacija za zdravstvene usluge, kojim bi se dijaspora i lekari povezali, zakazali preglede, imali digitalni medicinski karton.

"Sa niz dodatnih digitalnih servisa probaćemo da dijasporu dodatno povežemo sa maticom", rekao je on.

Lučić je podvukao da se radi o projektu koji će izuzetno doprineti razvoju prihoda i profita.

"Sa istim televizijskim sadržajem koji nudimo u Srbiji nastupamo i tamo. Tako da sa sadržajem u koji smo već uložzili širimo naše tržsiste u svetu", kazao je on.

Lučić je kazao da je dinamika širenja nešto usporena zbog korona virusa, ali je dodao da se sada intenziviraju pregovori sa operaterima u Nemačkoj da se do kraja godine, najkasnije u prvom kvartalu iduće godine, Mtel pojavi, pored televizijske ponude, koja je već prisutna, sa mobilnom telefonijom.

Paralelno s tim, dodaje, idu pregovori za ulazak na švajcarsko tržište, gde su pregovori sa jednim operaterom u završnoj fazi.

U Nemačkoj, kaže, Mtel će nastojati da ima poslovnice u svim gradovima u kojima živi naša dijaspora, to jest oko 30 sopstvenih poslovnica.

"Nemačka nam je vrlo bitna jer u toj zemlji ima dosta naše dijaspore, a radi se i o tržištu sa preko 100 miliona mobilnih korisnika. Zato nam je ulazak u Nemačku višestruko bitan", rekao je on.

Lučić je ocenio da sa aktuelnim iskustvom koje Telekom ima poslovanjem u Austriji smatra da može ostvariti uspeh na ostalim tržištima EU.

"Dosadašnje iskustvo je pokazalo da smo dosta konkurentni, a pre svega naši korisnici cene što smo u državnom vlasništvu", kazao je on.

Istakao je da Telekom svojim poslovnim poduhvatom našao prostor korisnika koje do sada nisu imali, sa potencijalno značajnijim većim prigodom.

"To je sada jedan veliki prostor od nekoliko miliona potencijalnih korisnika koje planiramo u sledeće 4 do 5 godina imamo", rekao je on.

Mobilna telefonija je, prema njegovim rečima, isplativ posao, a posebno kada ste operater u EU gde je regulator naterao operatere da međusobno u svim zemljama ne tarifiraju usluge velikim cenama, čime je moguće ponuditi besplatno telefoniranje u EU, bez rominga, a korisnik Mtel-a može to isti da radi i u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

"Mi smo na neki način Srbiju, BiH, i Crnu Goru spojili sa EU u telekomunikacionom smislu", naglasio je on.

Što se tiče televizijske ponude, kaže da je konkurencija u inostranstvu pre svega piraterija.

"I pirati naplaćuju određenu cifru, a mi nismo tako skupi, a imamo sve legalne kanale. Apelujem na korisnike da to imaju u vidu. Postoji i par legalnih konkurenata kao što je Nettv, ali nas izdvaja veliki broj eksluzivnih kanala. Mi smo sada po kvalitetu bolji od konkurencije", kazao je on.

Lučić je kazao da Telekom intenzivno radi sa tužilaštvom u Austriji i Nemačkoj na gašenju piratskih ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: