Gde će nam u budućnosti biti kancelarije: Da li Srbi vole da rade od kuće? ANKETA

Pandemija koronavirusa mnoge kompanije naterala je da se iz poslovnih prostora presele u domove svojih zaposlenih.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2020.

13:05

Gde će nam u budućnosti biti kancelarije: Da li Srbi vole da rade od kuće?  ANKETA
Foto: Depositphotos, monkeybusiness

Rad od kuće, čini se, ima sve više zagovornika. Manji troškovi za kompanije, lakše usklađivanje poslovnog i privatnog života, ušteda vremena koje se inače troši na prevoz, pogodnosti su i za poslodavce i za zaposlene.

Da li je rad od kuće budućnost i za delatnosti i zanimanja za koje takav način obavljanja posla do sada nije ni razmatran?

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije rekao je za B92.net da misli da će u budućnosti biti sve više mogućnosti i sve više otvorenih poslova koji će se odvijati na taj način.

Ocenio je da je pozitivna posledica rada od kuće tokom pandemije to da sada postoje stvorene navike da je rad od kuće nešto što je moguće sprovesti. Pokazalo se, kako je rekao, i da je od kuće moguće raditi neke poslove za koje se ranije mislilo da to nije moguće.

"Mislim da će u budućnosti biti sve više mogućnosti i sve više otvorenih poslova koji će se odvijati na taj način", rekao je Atanacković.

Ako se govori o radu od kuće, kako dalje navodi, to će biti ostvareno ako obe strane i zaposleni i poslodavci imaju koristi od toga. "Ako ne postoji obostrana korist onda se to neće razvijati. Mislim da postoji dovoljno prostora da postoji obostrano zadovoljstvo obe strane", rekao je on.

Ocenio je da će poslodavac tražiti i da se i kod kuće ostvari dovoljno produktivnosti i da taj rad od kuće napravi isti ili bolji rezultat nego što bi napravio u prostorijama poslodavca.

On navodi da su pogodnosti za onoga koji radi to što ne mora da gubi vreme u odlasku na posao, ne mora da se oblači za posao, te će bolje rešiti i pitanje ukućana. "A poslodavac će uštedeti na poslovnom prostoru", dodaje on.

Naveo je da je pandemija učinila da mnogi vide da je moguće ostvariti rad od kuće.

"Poslodavci ako vide da zaposleni može da uradi kod kuće ono što bi uradio kod njih, vrlo rado prihvataju da zaposleni rade od kuće", rekao je Atanacković.

Govoreći o komunikaciji među zaposlenima tokom rada od kuće, on je naveo da se to sada može ostvariti Skajpom, elektronskim putem, kao i da postoje zajedničke baze podataka.

Ministarstvo: Rad od kuće donosi koristi i poslodavcima i zaposlenima

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je ocenilo da rad od kuće donosi koristi kako poslodavcima, pre svega, kroz smanjenje troškova rada kao što su troškovi poslovnog prostora i prateće infrastrukture i troškovi prevoza zaposlenih.

Koristi za zaposlene, kako navode, ogledaju se pre svega kroz lakše usklađivanje poslovnog i porodičnog života.

Iz ministarstva takođe ističu da zaposleni koji rade od kuće ne smeju da imaju manja prava i nepovoljnije uslove rada od prava i uslova rada zaposlenih koji obavljaju iste ili slične poslove u prostorijama poslodavca.

Eventualne troškove zaposlenih koji rade od kuće treba da nadoknadi poslodavac u skladu sa ugovorenim uslovima rada od kuće, naveli su.

Na pitanje da li se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji i dalje preporučuje rad od kuće tamo gde je to moguće organizovati, naveli su da zakonske odredbe koje uređuju rad od kuće mogu da se primene u svim slučajevima kada to odgovara poslodavcu i zaposlenom i kad god je takav rad moguć, "a posebno ako epidemiološka situacija zahteva socijalnu distancu".

Sindikati podržavaju rad od kuće, ali bez smanjivanja plata

Foto: Depositphotos, Dmyrto_Z
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković rekao je za B92.net da oni apsolutno podržavaju sve aktivnosti i sve mere koje bi zaštitile zdravlje i bezbednost zaposlenih za sve delatnosti i zanimanja koja omogućavaju da zaposleni tih kompetencija i zanimanja mogu da rade od kući.

Jedna od koristi koju bi, kako navodi, rad od kuće mogao da donese za poslodavce i zaposlene je "možda u smislu smanjenja nekih troškova i jednih i drugih", kao što su troškovi prevoza.

"Ako nemate tu potrebu da se prevozite nazad i do posla bila bi ta jedna ušteda koja bi u perspektivi mogla da preraste i u veće zarade ili u neku drugu korist i za poslodavce i za zaposlene, u smislu da se deo da usmeri ka tehnologijama i novim znanjima, a drugi deo za veće zarade", kaže on.

Na rad od kuće u sindikatu gledaju pozitivno, ali, kako ističe, rad od kuće ne treba da se sagledava u smislu "radite od kuće, pa treba da vam budu niže zarade".

"Mi u sindikatu gledamo to pozitivno, samo da neko sad ne kaže 'pa sad radite od kuće nemaš pravo na regres, nemaš pravo na topli obrok', rad od kuće nikako ne sme da utiče na smanjenje zarade", naveo je on.

Novina u Beogradu: Co-working prostor "Work Space One"

U Beogradu u Milutina Milankovića otvoren je co-working prostor i kancelarije - Work Space One.

Kako su za B92. net rekli iz te kompanije, "Work Space One" je namenjen i manjim kompanijama i pojedinicma i predstavlja co-working prostor u kojem je moguće da radi više kompanija i više pojedinaca u isto vreme, ali da su opet dovoljno udaljeni jedni od drugih kako bi se poštovale trenutne epidemiološke mere.

Kako su naveli, co-working prostori su sada nešto što se i na svetskom nivou preporučuje kao povoljnije, jer se analizama došlo do toga da postoje mnoge kompanije koje se sastoje od jednog ili dva zaposlena koji su svoje poslovanje do juče vodili iz nekog kafića ili lobija hotela.

"Uz razvoje epidemiološke situacije u svetu koja trenutno ide u nepovoljnijem pravcu, to nije najpreporučljivije i najbezbednije, te je ovo sada nešto što bi trebalo da bude neka povoljnija opcija", naveli su.

Iz "Work Space One" navode da "jako vode računa o bezbednosti i sigurnosti ljudi", a da sa druge strane postoji i otvoren prostor - jedna privatna bašta koja je svima na raspolaganju.

Poručili su i da aktuelni trenutak i kriza izazvana korona virusom, možda dodatno diže vrednost i čini co-working i personalizovane kancelarije poželjnijim mestom za rad.

"Rad od kuće u vreme krize ima svojih prednosti, ali svesni smo da on neće moći večito da traje, a vremenom njegove prednosti, postaju mane: nedovoljan broj interakcija, prilika, razmena ideja sa sličnim biznisima, gubljenje radnog elana", navode.

A vi šta kažete vi? Da li je bolje raditi od kuće ili iz kancelarije?

U anketi možete glasati, a u komentarima napišite zašto mislite da je rad od kuće/iz kancelarije bolji za poslodavce i radnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: