Italijanska fabrika ugasila proizvodnju, 150 radnika poslato kući

Italijanska fabrika R-S Silikon u Mrkonjić Gradu, koja proizvodi metal silicijum, prekinula je rad i poslala više od 150 radnika na kolektivni godišnji odmor.

Izvor: Capital

Sreda, 12.08.2020.

16:03

Italijanska fabrika ugasila proizvodnju, 150 radnika poslato kući
Foto: Depositphotos/Lightsource

Radnici će ovaj mesec primiti punu platu, ali sledeći mesec ili više ukoliko ne počne proizvodnja, koverta će biti znatno tanja, piše portal Kapital.

Samo manji broj radnika je ostao angažovan na čišćenju fabrike nakon gašenja proizvodnje i na pripremi za eventualno pokretanje pogona kada se za to steknu uslovi. Oni koje je portal kontaktirao ističu da je moguće da proizvodnja krene u septembru, međutim u opštini kažu da je već za idući mesec planirano da radnici idu "na čekanje" na kojem će dobijati 70 odsto plate.

Prema rečima načelnika Odeljenja za privredu i finansije u opštini Mrkonjić Grad Tomislava Todorovića, proizvodnja je obustavljena jer R-S Silikon nije više mogao da izvozi robu na međunarodno tržište zbog pandemije.

"Ono što je nama poznato je da radnici idu na kolektivni godišnji odmor ovaj mesec, a jedan mesec će ići na čekanje, gdje će primiti 70 odsto plate. To opet daje neku nadu da ljudi neće završiti na ulici, te da će nakon toga opet početi raditi. Firma je proizvela velike zalihe, te ne može da ih isporučuje zbog generalne krize na svetskom tržištu, njihovih partnera i pada potražnje njihove robe", rekao je Todorović za portal Kapital.

On ističe da "Silikon" predstavlja stratešku firmu za opštinu Mrkonjić Grad, koja zapošljava preko 150 ljudi, koji su uredno primali plate, imali plaćene poreze i doprinose.

Fabriku R-S Silikon osnovala je italijanska kompanija Metalleghe 2015. godine kao rezultat saradnje Italije i Republike Srpske i sedište joj je u selu Bjelajce, nadomak Mrkonjić Grada.

Tada je saopšteno da će proizvodni kapacitet ove kompanije biti 18 hiljada tona silicijuma, te da će kompletna proizvodnja biti plasirana na tržište EU.

Iako je prvih godina svog poslovanja fabrika beležila dobit, prošlu godinu završili su u minusu od 7,7 miliona konvertibilnih maraka.

Tokom 2017. godine, Evropska komisija pokrenula je istragu protiv BiH zbog sumnje da su kompanije iz ove zemlje koje izvoze silicijum damping cenama ugrozile tržište EU, objavio je tad Žurnal.

Pod istragom su bile dve kompanije iz BiH, BSI Jajce i R-S Silicon iz Mrkonjić Grada. Obe kompanije su deo italijanske grupacije Metalleghe.

Prijavu protiv njih podnele su španska Ferroatlantica i francuski Ferropem. Oni su u svojoj prijavi dostavljenoj u novembru te godine tražili da se uvedu antidamping mere na period od pet godina.

Pod istragom su bile u periodu od 1. oktobra prošle do 30. septembra 2017. godine.

Međutim, te optužbe su posle nekog vremena odbačene.

Stanovnici Mrkonjić Grada se od pokretanja proizvodnje silicijuma žale na zagađenje okoline, piše portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: