Savski trg biće najveći u Srbiji; Uz spomenik Stefanu Nemanji niče i 300 stabala FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na Savskom trgu u okviru projekta Beograd na vodi.

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2020.

11:32

Default images

„Ovo će biti najveći trg u celoj zemlji, sa 32.000 kvadrata, od toga 20.000 čistog prostora“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na Savskom trgu.

„Ovo je još jedan važan korak u ulepšavanju Beograda. Beograd je nosilac našeg turizma sa više od trećine turističkih kapaciteta Srbije", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je Savski trg najveći u Srbiji i da su radovi vredni 18 miliona evra.

Trg obuhvata 20.000 kvadrata prostora, i 12.000 kvadrata saobraćajnica, rekao je on.

Vučić je poručio da je to "važan korak u ulepšavanju Beograda i pravljenju grada funkcionalnijim".

Dodao je da će na svakom metru kvadratnom biti najkvalitetniji granit, kao i ukupno 300 stabala, čega ranije nije bilo.
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC
"To će biti obaveza za sve buduće investitore, da razmišljaju kako da ozelenimo prostor i širimo pluća Beograda, kako za građane, tako i za sve koji dođu u Beograd", rekao je Vučić.

Pre samo šest ili sedam godina u celoj Srbiji bilo je 1.500 gradilišta, a danas ih je ukupno 62.000, izjavio je predsednik Srbije, dodajući da to, između ostalog, pokazuje koliko je zemlja napredovala.

Vučić je rekao da je građevinarstvo u Srbiji zabeležilo rast, i pored pada zbog korone u drugom kvartalu.

Značaj građevinarstva za srpsku privredu ilustrovao je i podatkom da je pre sedam do osam godina ta grana u ukupnpm BDP-u učestvovala sa 3,7 odsto, a danas je taj udeo 5,9 odsto.

"Kada uzmete da je poljoprivreda manje od 10 odsto, a da ono što gradite dođe do šest odsto, jasno je koliko se toga pravi i gradi i koliko smo napredovali", rekao je Vučić.

Dodao je i da je Srbija pre sedam godina na Duing biznis listi bila 180. po izdavanju građevinskih dozvola, a danas smo 9. u svetu.

Verujem da ćemo sve uspeti da završimo za dva i po do tri meseca, da za novogodišnje praznike zasija trg.
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC
"Što se spomenika tiče i svih onih kojima se ne dopada, reći ću da je to naš dug prema njemu kao čoveku koji je osnovao našu državu. To pokazuje naš nemaran odnos prema našoj istoriji i velikanima", rekao je Vučić.

Odluka je bila, kako navodi Vučić, da se pravi spomenik njemu kao državniku, ratniku, vladaru, ne kao monahu i svecu. Kako je rekao, oko spomenika će biti različiti artefakti, neka vrsta izložbe o dinastiji Nemanjić i tu će u svakom trenutku moći da bude 50 ljudi. Spomenik Stefanu Nemanji biće visok 23,5 metra, što je, koji navodi, dva i po metra više od Pobednika.

Dodao je da su dva faktora koji određuju rokove radova upravo spomenik Stefanu Nemanji i crpna stanica.
Foto: B92.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: