"Iz godine u godinu smanjen broj radnika na crno, inspektori imaju sve manje posla" VIDEO

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je da je inspekcija vršila kontrolu, te da je većina poslodavaca uredila svoje akte u skladu sa Pravilnikom.

Izvor: B92, TV Prva

Nedelja, 09.08.2020.

11:50

Foto: Printskrin/TV Prva

"Inspekcija je vršila kontrolu, većina je uredila akte u skladu sa pravilnikom, dopunila svoje pravilnike, To je u suštini ono što će da napravi prevenciju da ne dođe do zaraze", rekao je on.

Svi poslodavci u Srbiji imaju rok da do sutra, 10. avgusta, donesu plan primene mera, u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad u cilju sprečavanja pojave i štenja Covida 19.

Prema njegovim rečima, oni nisu tu samo da kažnjavaju, već i da pomognu, "nama je interes da zaštitimo ljude". Kako je rekao, nije dovoljno da se samo donesu mere, već je potrebna i odgovornost radnika.

Na pitanje zašto neke privatne firme ne poštuju preporuku Vlade i neće da plate 100 odsto za bolovanje za one koji su oboleli od korone, on kaže da su oni dali tu preporuku, ali da ne mogu to nalože privatnicima, jer se zna šta pripada po Zakonu o radu i kolektivnom ugovoru.

"Zakon o radu kaže da njima pripada 65 odsto zarade koje prvih mesec dana isplaćuje poslodavac. Može kolektivnim ugovorom da se pregovara i ta naknada da bude veća. U nekim kompanijama kolektivnim ugovorom ona ide i do 80 odsto", rekao je on.

Kada se pojavila korona doneta je odluka da u ministarstvu zdravlja, u bolniciama, ministarstvu odbrane, policiji i ministarstvu rada i gerontološkim centrima i ustanovama za smeštaj, da svima koji rade sa onima koji su zaraženi pripada 100 odsto naknade, jer je veliki rizik da se zaraze na poslu, navodi on.

"Oni koji ne rade sa onima koji su zaraženi, njima pripada prema Zakonu u radu i kolektivnom ugovoru. Oni koji odu na godišnji odmor i zaraze se tamo, njima ne pripada 100 odsto. Pripada samo onima koji su radili svakodnevno posao i zarazili se".

Onima kojima poslodavac nije uplaćivao sredstva u PIO fond, Đorđević poručuje da se jave inspekciji rada. "Može anonimno, može imenom i prezimenom".

Kada izađu u inpekciju, inspektori, kako navodi, ne kažu ko je prijavio, ali imaju obavezu da onome ko je prijavio vrate povratnu informaciju.

Preko 95 odsto onih koje su zatekli da rade na crno, su posle toga dobili ugovor bez posledica, dodao je.

Đorđević je komentarisao navode da su neki poslodavci isplatili minimalac pa tražili da im se deo vrati na ruke.

"Mi možemo da izađemo, ali nema dokaza ukoliko taj neko ne želi sa nama da sarađuje da dokažemo da je poslodavac kršio.. Mi ćemo izaći, ali je teško da obligacija koja je postignuta između njih dvoje bude dokaziva".

Kaže da je iz godine u godnu smanjen broj radnika na crno, i da inspektori imaju sve manje posla.

Komentarišući strah zaposlenih da prijave poslodavca, Đorđević kaže da je to posledica nekog ranijeg vremena kada inspekcija nije izlazila ili kada je izlazila, a nije bilo posledica po poslodavce, već samo po radnike.

"Ja stojim iza toga, mi ćemo na tome da istrajemo, da gde god postoji nepravilnost, da bude do kraja ispravljeno", zaključio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: