"Pakleno" za BMW: Izgubili 666 miliona evra u drugom kvartalu

Nemačka auto-kompanija BMW iskazala je za drugo tromesečje 2020. negativan finansijski rezultat od 666 miliona evra (786 miliona dolara) pre kamata i poreza.

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2020.

10:18

Foto: EPA, CHRISTIAN BRUNA

Ovo je ogroman pad u odnosu na operativni profit od 2,2 milijarde evra ostvaren u istom periodu godinu ranije.

BMW je saopštio da ipak očekuje operativnu dobit na nivou cele godine, uprkos ovom operativnom gubitku koji je posledica obustava proizvodnje zbog pandemije korona virusa i pada od 25 odsto isporuka luksuznih automobila tokom ovog perioda, prenosi Rojters.

Kompanija sa sedištem u Minhenu je navela da je EBIT marža u njenom automobilskom segmentu pala na minus 10,4 odsto u periodu april-jun, sa nivoa od 6,5 posto zabeleženog u drugom tromesečju prošle godine, jer je BMW povećao investicije u skupe električne automobile.

Takođe je dodala da je prodaja automobila počela da se oporavlja na nekim tržištima, uključujući Kinu, zbog čega se nada da će osnovna delatnost ponovo postati profitabila, ali napominje da oporavak neće biti dovoljan da nadoknadi manjak prodaje koji je zabeležen zbog pandemije.

"Radujemo se drugom polugodištu s opreznim optimizmom i nastavljamo da ciljamo EBIT maržu između nula i 3,0 posto u automobilskom segmentu u 2020. godini", naveo je u saopštenju generalni direktor Oliver Cipse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: