Obnova na dugom štapu: Ne zna se kad bi mogli da polete

Evropski regulator za bezbednost vazdušnog saobraćaja saopštio je danas da nema konkretan datum kada bi prizemljeni avioni MAX737 mogli ponovo da lete u Evropi.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.08.2020.

16:48

Obnova na dugom štapu: Ne zna se kad bi mogli da polete
Foto: Epa, ANDY RAIN

Kako se navodi, Boingu predstoji još posla da bi se ukinula evropska zabrana letova, koja je na snazi već 17 meseci.

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) objavila je u ponedeljak predlog direktive u kojoj je navela četiri izmene u dizajnu i operativnom funkcionisanju koje Boing treba da uradi na avionu, kako bi FAA krajem godine eventualno ukinula naredbu o prizemljenju letelice MAX737.

Agencija za vazduhoplovnu bezbednost Evropske unije (EASA) odbila je da direktno komentariše predlog direktive FAA, dodajući da i dalje čeka sprovođenje vlastitih probnih letova pre mogućeg ukidanja zabrane komercijalnih letova za MAX737 u Evropi, prenosi Rojters.

"... I dalje radimo na sprovođenju naših testnih letova, čiji je raspored poremećen usled ograničenja putovanja zbog Kovida-19. Probni letovi su preduslov da bi EASA odobrila povratak MAX737 aviona u funkciju u Evropi“, navela je portparola EASA.

Ona je ponovo podvuka da će avion biti vraćen u službu tek kada EASA bude sigurna u njegovu berzbednost.

Flota Boingovih aviona MAX 737 prizemljena je od marta 2019. godine nakon dve katastrofalne nesreće u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi. U Boingu se nadaju da će 737 dobiti dozvolu za nastavak letova sledeće godine, nakon što budu izvršene tražene promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: