Ovo je najkompleksniji projekat Sekretarijata za investicije: Intervencija na svim objektima

Izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija objekata u kompleksu SRC Pionirski grad predstavlja trenutno najkompleksniji projekat Sekretarijata za investicije.

Izvor: B92

Subota, 01.08.2020.

13:47

Ovo je najkompleksniji projekat Sekretarijata za investicije: Intervencija na svim objektima
Foto: Depositphotos, akarelias

On obuhvata intervenciju na svim postojećim objektima u kompleksu.

Ideja centra je da se ovoj izuzetnoj lokaciji vrati njena prvobitna namena - dečji kamp za povremeni boravak u funkciji obrazovanja i rekreacije, rečeno je za portal eKapija iz gradskog Sekreterijata za investicije.

U tom cilju, Grad Beograd oglasio je početkom ove sedmice tender za izradu urbanističkog projekta i tehničke dokumentacije za obnovu objekata u ovom kompleksu.

Plan grada je zapravo da se nakon rušenja postojećih paviljona i pomoćnih objekata, izgradi 8 novih paviljona za koji treba da omoguće smeštaj oko 400 korisnika, dok će se projektovati i 3 dodatna paviljona predviđena za kasniju fazu realizacije.

"Rekonstruisaće se u celosti Centralna zgrada, kuhinja će se isprojektovati i opremiti po Hasap (HACCP) standardu, revitalizovaće se multifunkcionalni scenski prostor, učionice za nastavu, rekreativni i zabavni sadržaji. Uz objekat će se dograditi aneks koji treba da omogući potrebne sportske sadržaje tako da će Centar budućim korisnicima omogućiti kvalitetan i sadržajan jednodnevni i višednevni boravak", navode za eKapiju iz Sekreterijata.

Projektnim zadatkom, napominju, predviđeno je mnoštvo sportsko-rekreativnih, vaspitno–obrazovnih i kulturnih sadržaja.

"Ovi sadržaji bi trebalo da kroz široku lepezu raznovrsnih prostora omoguće sa jedne strane kvalitetan razvoj fizičkih i motoričkih veština, a sa druge da podstaknu dečiju maštu, interesovanje za prirodne i društvene nauke, kao i uživanje i neposredno učestvovanje u kulturno-umetničkim sadržajima, uz ideju razvoja socijalnih veština i emocionalnog razvoja", kažu iz Sekreterijata.

Takođe, dodaju, obnoviće se i letnja pozornica i izgraditi novi, nešto veći staklenik sa prirodnjačkim kutkom, a stara upravna zgrada će se revitalizovati.

"U gabaritu postojećeg izdvojenog objekta neadekvatne namene, predviđen je i objekat za edukaciju, zabavu i sportske aktivnosti, koje uključuju i bazen", navode u Gradskom sekreterijatu.

Radovi u fazama

Inače, skoro sve navedeno realizovaće se još u prvoj fazi, dok se u drugoj fazi planira izgradnja preostala 3 paviljona, a samostalni objekat za sportske aktivnosti sa bazenom u trećoj fazi.

Na pitanje kada bi okvirno mogao da se očekuje početak radova, iz Sekreterijata ističu da se kompleks Pionirski grad nalazi se u zaštićenoj Kulturno-istorijskoj celini za koju sve dozvole daje Ministarstvo građevine i za koju je, shodno PDR-u za prostorno kulturno-istorijsku celinu Topčider (II faza, celina 3) neophodna izrada Urbanističkog projekta kao i izrada Studije opravdanosti.

"S obzirom na složenu zdravstvenu situaciju kao i na procedure usvajanja Urbanističkog projekta, Studije opravdanosti i sve ostale neophodne dozvole koje nakon toga slede, vrlo je teško dati objektivnu procenu. Rok za izradu tehničke dokumentacije je 420 dana, s tim da se u njega ne računa vreme potrebno za dobijanje svih potrebnih uslova i saglasnosti na koje projektant ne može da utiče", stoji u odgovoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: