"Prvi miroljubivi reaktor nulearne energije u arapskom svetu" pušten u pogon

Ujedinjeni Arapski Emirati počeli su s puštanjem u pogon prvog postrojenja svoje prve nuklearne elektrane.

Izvor: balkans.aljazeera

Subota, 01.08.2020.

13:26

Ilustracija: Depositphotos, vencav

Ovo je objavila korporacija za nuklearnu energiju Emirata ENEC u subotu.

Nuklearku Barakah u Abu Dhabiju, važnom proizvođaču nafte, gradi korejska korporacija KEPCO.

Nuklearka je prvobitno trebalo da bude otvorena 2017, no puštanje u pogon prvog reaktora odlagano je nekoliko puta, prenosi Hina, pozivajući se na Rojters.

ENEC je rekao da je njihova podružnica kompanija Nava "uspešno pustila u pogon prvu jedinicu nuklearne elektrane Barakah, smeštene u Al Dafrahu, regiji Abu Dabija".

Vladar Dubaija šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum na Tviteru je napisao da je pokrenuta prva od četiri jedinice onoga što je nazvao "prvim miroljubivim reaktorom nuklearne energije u arapskom svetu".

Četiri reaktora kapaciteta 5.600 megavati

"Sada smo još jedan korak bliže postizanju svog cilja, snabdevanju do četvrtine naših potreba za električnom energijom i jačanju budućeg rasta naše zemlje sigurnom i pouzdanom električnom energijom bez emisije", rekao je izvršni direktor ENEC-a Mohamed Ibrahim al-Hamadi.

Federalna uprava za nuklearnu regulaciju (FANR), koja je u februaru izdala dozvolu za rad pogona, rekla je da je Nava ispunila sve regulatorne zahteve za početak rada, nakon redovnih inspekcija i nadzora kako bi se osigurala sigurnost pogona.

Kad bude završen, Barakah će imati četiri reaktora kapaciteta 5.600 megavati, prenosi Al Džazira Balkans.

UAE nije objavio ukupno planirano ulaganje u projekt.

Nuklearna elektrana u UAE je prva takve vrste u arapskom svetu.

Saudijska Arabija, prvi izvoznik nafte u svetu, objavila je da planira da izgradi 16 nuklearnih reaktora, ali ta ideja tek treba da se sprovede u delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: