Uprkos teškim međunarodnim sankcijama: Rast BDP-a Severne Koreje

Privreda Severne Koreje prošle godine ostvarila je rast prvi put u protekle tri godine, saopšteno je danas iz Centralne banke Južne Koreje.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2020.

09:07

Uprkos teškim međunarodnim sankcijama: Rast BDP-a Severne Koreje
Foto: EPA-EFE/ KCNA

Agencija Frans pres navodi da Severna Koreja odbija da objavljuje sopstvenu statistiku zbog čega ostali dolaze do podataka iz raznih izvora.

Banka Koreje (BOK) saopštila je da je bruto domaći proizvod (BDP) Severne Koreje ostvario rast od 0,4 odsto u 2019. godine, nakon što je prethodne godine beležio pad od 4,1 odsto, prenose Nezavisne.

Prema podacima BOK-a, ukupan izvoz 2019. godine porastao je za 14,4 odsto na 280 milion dolara i najveći rast prodaje zabeležen je za satove, obuću, šešire i perike.

Podaci iz 2018. godine ukazuju na smanjenje BDP-a uzrokovanog veoma teškim međunarodnim sankcijama zbog spornog raketnog i nuklearnog programa.

Severna Koreja zbog sankcija Saveta bezbednosti UN uvedenih 2017. godine ne sme da izvozi ugalj, gvožđe i olovo. Trgovina tekstilom zabranjena je u oba pravca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: