Pre 2024. nema povratka na nivo pre krize

Vazdušni saobraćaj u svetu neće se pre 2024. godine vratiti na nivo pre krize, posebno zbog neizvesnog otvaranja granica, saopštila je danas IATA.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2020.

18:10

Pre 2024. nema povratka  na nivo pre krize
Foto: Depositphotos, Photocreo

"Sada procenjujemo da nivo (saobraćaja) iz 2019. neće biti dostignut pre 2024. godine, što je godinu dana kasnije nego što smo ranije mislili", rekao je na konferenciji za novinare finansijski zvaničnik Međunarodne asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) Brajan Pirs.

On je dodao da je u maju i junu sporiji oporavak saobraćaja i da ostaje neizvesno ukidanje ograničenja na granicama.

U drugom semestru će "oporavak (saobraćaja) biti sporiji od onoga čemu smo se nadali, to smo već konstatovali u maju i junu", rekao je Pirs, napominjući da je ponovno pojavljivanje koronavirusa u nekim zemljama usporilo otvaranje granica.

Ta organizacija smatra da će pad saobraćaja u 2020. biti 63 odsto u odnosu na ranijih 55 odsto.

"Projekcije umnogome zavise od načina na koji zemlje kontrolišu virus", rekao je Pirs i ocenio da bi pronalaženje vakcine protiv koronavirusa moglo da poboljša situaciju za avio-kompanije.

On je tako naveo da je "Velika Britanija obustavila veze sa Španijom i da je to stvorilo neizvesnost" i konstatovao odsustvo masovnog otvaranja dugih linija, "posebno za prekookeanska putovanja".

Ova organizacija, koja okuplja 290 avio-kompanija, procenjuje da će taj sektor u 2020. izgubiti 419 milijardi dolara, što je za 50 odsto manje globalnih prihoda u sektoru komercijalnog vazdušnog saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: