Draža bi bio ponosan na Gorski aerodrom: Sutra počinje gradnja, prvi avioni u septembru

Na mestu gde je u Drugom svetskom ratu bio gorski aerodrom, na Galovićima, od sutra počinje izgradnja aerodroma.

Izvor: RINA

Ponedeljak, 27.07.2020.

14:00

Draža bi bio ponosan na Gorski aerodrom: Sutra počinje gradnja, prvi avioni u septembru

Čuveni Gorski aerodrom, koji su jedinice Draže Mihailovića sagradile 1944. godine u selu Pranjani uz pomoć meštana, odakle je u istorijskoj misiji Halijard spaseno više od 500 savezničkih pilota posle 75 godina uskoro će biti u funkciji.

Radovi na pisti dugoj preko 650 metara i kompleksu od 17,6 hektara kreću sutra, a sve neophodne procedure su završene.

Projekat aerodroma uradile su dve čačanske arhitektice Tatjana Simonović i Zorica Čolović Subotić.

Aerodrom će biti u obliku aviona sa raširenim krilima, pored piste će se nalaziti i muzejska postavka i dva amfiteatra ali i veliki drvoredi za razgledanje i šetnju ovim istorijskim proplankom čija uloga je decenijama skrivana od komunističkog režima.
Planirano je da se 19. septembra održi svečanost na Gorskom aerodromu kada će posle više od sedam decenija od misije Halijard sleteti prva letelica.

Nema sumnje da će ovo biti najlepša mala srpska planinska vazdušna luka na koju će moći da sleću mali avioni do pet mesta, a najavljena je i škola letenja.

Radove predvodi jedan od najiskusnijih stručnjaka u ovoj oblasti Zoran Ilić, pomoćnik Zorane Mihajlović za vazdušni saobraćaj, inače vrsni pilot sa 39 godina letačkog staža.

Ilić je radio na planiranju i izgradnji aerodroma u Beogradu, Nišu, Kraljevu, Kostolcu i Velikom Gradištu, bio je i koordinator aktivnosti za osposobljavanje aerodroma u Nišu i vojno-civilnog aerodroma Morava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: