Teško do vize: Nekvalifikovani radnici sa Zapadnog Balkana i posao u Nemačkoj

Nemačka bi uskoro trebalo da produži posebnu dozvolu koja omogućava dolazak ekonomskih migranata iz država Zapadnog Balkana u tu zemlju.

Izvor: Deutsche Welle

Ponedeljak, 27.07.2020.

13:48

Teško do vize: Nekvalifikovani radnici sa Zapadnog Balkana i posao u Nemačkoj
Foto: Depositphotos/akarelias

Šta to konkretno znači, za DW je objasnio advokat Kasima Rašidović.

"Takozvana regulativa za Zapadni Balkan za nekvalifikovanu radnu snagu iz zemalja Zapadnog Balkana ne znači ništa posebno”, kaže advokat Rašidović. "Pravila za Zapadni Balkan važe samo za njih, dakle one koji nemaju nikakvu priznatu diplomu, a žele da dođu da rade u Nemačkoj. Ali je važno da znaju da za tu kategoriju kandidata nemačka ambasada preko Ureda za rad ovde u Njemačkoj prvo radi proveru da li ima neko s tim zanimanjem u Nemačkoj. Pošto je situacija na njemačkom tržitu rada, posebno sada zbog koronavirusa, još komplikovanija jer je veliki broj nekvalifikovanih radnika ostao bez posla, očekujem da to neće ići tako lako", dodaje Rašidović.

Rašidović nije preveliki optimista da će se tek tako davati ulazne vize jer nekvalifikovane radne snage ima i u Nemačkoj.

"Nemačka ambasada se nikako ne može zaobići. Bez ambasade u Nemačku se može doći samo kao turista. Za svaku drugu vrstu dolaska: spajanje porodice, studije, učenje jezika, traženje posla i slično, mora se odvijati preko nemačke ambasade”, podseća Rašidović i onima koji planiraju da dođu da rade u Nemačkoj preporučuje "da ne treba da se oslanjaju na kojekakve agencije koje obećavaju kule i gradove. Nijedna agencija niti najbolji advokat nema službenu saradnju sa ambasadom u Sarajevu ili Beogradu iako se neki tako predstavljaju", upozorava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: