Korona im srezala krila: Od 243 miliona dobiti lane, do 185 miliona evra minusa u 2020.

Irski niskotarifni avio-prevoznik Rajaner prijavio je danas gubitak od 185 miliona evra u prvom kvartalu kompanijske fiskalne godine.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.07.2020.

12:40

Korona im srezala krila: Od 243 miliona dobiti lane, do 185 miliona evra minusa u 2020.
Foto: Epa/ARMANDO BABANI

To predstavlja katastrofalan rezultat u odnosu na neto dobit od 243 miliona evra u istom periodu godinu ranije.

Prihod kompanije je pao za 95 posto, za skoro 2,2 milijarde evra, na svega 125 miliona evra, navodi se u saopštenju Rajanera dostavljenom Tanjugu.

Promet putnika se stropoštao za 99 procenata od sredine marta do kraja juna, na samo 0,5 miliona sa 42 miliona u uporednom lanskom tromesečju.

Smanjenje troškova od 85 odsto tokom prvog tromesečja nije bilo dovoljno da kompenzuje ovaj pad prihoda, pošto je došlo do naglog prekida rezervacija karata već u prvim nedeljama krize izazvane pandemijom kovida 19, dodaju iz Rajanera.

Očuvanje likvidnosti je bio prioritet, pa je na kraju izveštajnog perioda kompanija u bilansu stanja raspolagala sa 3,9 milijardi evra gotovine.

U saopštenju se napominje da grupa vodi pregovore sa zaposlenima i njihovim sindikatima o skromnom smanjenju plata da bi se izbeglo veće gašenje radnih mesta, ali da je, nažalost, njihova podružnica “Lauda” morala da sprovede dubok i bolan spasilački program, jer bi u suprotnom došlo do zatvaranja njene glavne vazduhoplovne baze u Beču 29.maja.

Rajaner je od kraja juna i početkom jula obnovio letove ka većini destinacija u njihovoj mreži, i očekuje da će ovog meseca nivo letova dostići oko 40 posto od onoga koji je uobičajen za jul, da će u avgustu porasti na oko 60 odsto a u septembru na 70 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: