Jedna od najlošijih godina u istoriji: U prestonici srpske kajsije nema šta da se bere FOTO

U prestonici srpske kajsije, selu Miokovci kod Čačka, ova godina biće upisana kao jedna od najlošijih u istoriji voćarske proizvodnje.

Izvor: RINA

Ponedeljak, 20.07.2020.

17:19

Jedna od najlošijih godina u istoriji: U prestonici srpske kajsije nema šta da se bere FOTO
Foto: Rina

Martovski mraz opostošio je rod, pa sada u julu voćari umesto po 200 kilograma, sa jednog stabla uspeli su da nakupe samo dva kilograma narandžastog zlata.

"Od roda je ostalo samo oko 10 odsto. Uzgajam kajsiju na 3,5 hektara i ukupni prinosi u proseku su bili oko 60 tona, a ove godine ne znam da li ćemo ubrati ni tonu. Ovako lošu godinu ne pamte ni mnogo stariji meštani, jako je teška situacija jer upravo od prodaje kajsija živi najviše domaćinstava u ovom selu“, rekao je Aleksandar Stojanović iz Miokovaca za RINU.

Od izvoza za Rusiju i velike prodaje ove godine nema ništa. Kajsije ima tek toliko za kućne potrebe, rakiju i džem, ali i za to je pitanje da li će biti dovoljno. Voćari kažu da se klima promenila i da je veliko pitanje kako će proizvodnja voća biti nastavljena u ovom srpskom selu, čuvenom upravo po kajsijama.
Foto: Rina
„Naši stalni kupci, koji su nam prethodnih godina kupovali po 10 tona, sada traže bar dve, ali mi nemamo šta da im prodamo. Neki nam nisu ni verovali da su grane potpuno prazne i dolazili su da provere, kad su obišli stabla videli su kakva je zapravo situacija i da u voćnjacima vlada pustoš“, kaže Aleksandar.

Ovaj mladi voćar svestan je koliko je posao u fabrikama pod otvorenim nebom neizvesan i težak. Ipak, kako kaže, jedna lasta ne čini proleće, tako da ni ova loša godina ga neće pokolebati i nastaviće sa voćarskom proizvodnjom, nadajući se dobrim sezonama, kvalitetnom rodu i solidnoj zaradi.
Foto: Rina
"Voćke moraju da se orezuju i pravilno tretiraju kako bi ponovo rađale. Ovde se od toga živi i ako mislite da se ozbiljno bavite ovim poslom morate biti spremni na ovakve situacije. Poenta je ne odustati, već dodatno unaprediti proizvodnju. Od kajsije nema ništa, zarada je praktično nula, ali okrećemo se jabuci i šljivama za koje se nadamo da će imati dobar i kvalitetan rod“, kaže Aleksandar.

Jedno od rešenja svakako je i osiguranje od mraza za koje se odlučio tek po neki voćar u ovom kraju, ali gotovo je izvesno da će osiguravajuće kuće od sledeće godine u Miokovcima imati dosta posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: