Pomoć najugroženijim sektorima: Koje mere podrške se sve predlažu?

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA) je , zajedno sa još nekoliko udruženja, zatražila od države da pomogne najugroženijim sektorima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.07.2020.

17:41

Pomoć najugroženijim sektorima: Koje mere podrške se sve predlažu?
Foto: Depositphotos, minervastock

YUTA i još nekoliko udruženja tražili su od države da pomogne sektorima privrede koji su najugroženiji usled posledica epidemije korona virusa.

Apel su uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru trgovine,turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću, a imajući u vidu probleme u poslovanju turističkih agencija, rent-a-car kompanija, vodiča, hotelijera i restoratera i javnog prevoza u drumskom saobraćaju predlažu nekoliko mera podrške i pomoći radi očivanja poslovanja i radnih mesta u tim sektorima.

Prva je isplata bruto minimalnih ličnih dohodaka u narednih šest meseci, a osim toga, predlažu i otpis obaveza po osnovu poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi, moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih devet meseci, kao i dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za razvoj Srbije, sa ubrzanom procedurom odobravanja i isplate kredita.

Predlažu i odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit preduzeća u vremenu trajanja vanrednih okolnosti.

U saopštenju piše da pomoć treba da se ogleda u finansijskoj, ali i u nefinansijskoj pomoći koja bi se ogledala kroz izmene određenih pod zakonskih i zakonskih akata koji bi u ograničenom vremenskom periodu omogućili lakši rad u ovim sektorima.

Dodaje se da bi taj deo pomoći mogao biti realizovan kroz resorna ministarstva, a odnosi se pre svega na pojedine odluke koje bi u uslovima pandemije i izuzetnog pada poslovanja omogućile drugačije i lakše uslove rada.

Apel za pomoć upućen u ime udruženja SRBIJATRANSPORT, HORES, Udruženje turističkih vodiča Srbije, kao i udruženja turističkih agencija ATAS, ANTAS, UTAS, URA i YUTA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: