Prognoze još gore nego ranije: Samo dve države imaće veći pad BDP-a od Hrvatske

Hrvatsku čekaju još teže posledice pandemije kovida-19 nego što se ranije mislilo.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2020.

11:08

Prognoze još gore nego ranije: Samo dve države imaće veći pad BDP-a od Hrvatske
Foot: Depositphoto,anshar

Prema najnovijim prognozama koje je danas objavila Evropska komisija, pad BDP-a u Hrvatskoj će ove godine biti čak 10,8 odsto da bi sledeće godine počeo oporavak i rast bio 7,5 posto BDP-a.

Jedino Italija s padom od 11,2 i Španija s 10,9 odsto, imaće veći pad od Hrvatske. U sličnu kategoriju spada i Francuska koju čeka pad od 10,6 odsto i Grčka s padom od devet odsto. Iz ovog je vidljivo da će najteže biti pogođene upravo države kojima je turizam jedna od ključnih grana, piše Jutarnji list.

Najmanje će krizu osetiti Poljska, koja bi trebalo da ima pad od 4,6 odsto i Švedska od 5,3 odsto.

U najnovijem izveštaju Evropske komisije, uz letnje prognoze, navodi se da je hrvatska ekonomija pre izbijanja krize bila otpornija nego uoči globalne finansijske krize 2008. godine.

EK previđa da će za oporavak sledeće godine najveću ulogu imati rast domaće potražnje kao što je i za pad to bio glavni faktor.

Evropska komisija predviđa da će turizam i tokom sledeće godine biti u problemima zbog nastavka poremećaja u međunarodnom putnom saobraćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: