Prepolovljenje računa uz očuvanje životne sredine: Teorija ili bliska budućnost?

Prema poslednjim naučnim istraživanjima upotreba pametnih rešenja u domaćinstvima, imala bi veoma značajan i pozitivan uticaj.

Izvor: Energetski portal

Ponedeljak, 06.07.2020.

16:31

Prepolovljenje računa uz očuvanje životne sredine: Teorija ili bliska budućnost?
Foto: Depositphotos, aa-w

Pametna rešenja obuhvataju prihvatanje solarnih tehnologija, skladištenja baterije i pametne kontrole.

Ukoliko bi došlo do masovnog usvajanja ovog sistema upotrebe energije ojačao bi čitav niz pozitivnih efekata, pre svega na životnu sredinu.

Sama domaćinstva osetila bi primetne uštede u potrošnji i računima, energetske efikasnosti, kao i uticaju na životnu sredinu. Pretpostavlja se da bi čak uspela da prepolove emisije ugljenika i – sopstvenih računa. Ujedno bi se radilo i na postizanju ciljeva klimatske neutralnosti.

Iako se koncepcija ove ideje u osnovi fokusirala na teritoriju Velike Britanije, svakako bi se uspeh ovakvog sistema mogao posmatrati i na globalnom nivou, prenosi Energetski portal.

Pored toga, vrlo je moguće da bi mnoga domaćinstva bila u prilici i da prodaju višak električne energije matičnoj mreži ili drugim kućama. Čitav elektroenergetski sistem u Velikoj Britaniji bi, prema ovom istraživanju, obuhvatao oko 4,4 miliona domova koji bi pripadali mreži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: