Istorijska prekretnica: Legendarni avion odlazi u penziju

Kompanija Boing planira da prekine proizvodnju svog aviona 747 džambo-džet (preciznije 747-8) za dve godine.

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 06.07.2020.

13:53

Istorijska prekretnica: Legendarni avion odlazi u penziju
Foto: Depositphotos, darekg

Portparol ove kompanije nije potvrdio ni odbacio navode o prekidu preiizvodnje, ali je rekao da je kompaniji potrebno "više od dve godine" da završi sve narudžbine.

Nije tajna da Boing ima problema sa neprijateljski nastrojenim tržištem i vlastitim poteškoćama. Čak i pre pandemije koronavirusa se avioindustrija prebacila na manje i ekonomičnije avione sa dva motora kao što je model 787 Drimlajner. Petnaest neisporučenih primeraka modela 747 namenjeno je za transport tereta od čega 12 pripada UPS-u (United Parcel Service, kompanija za dostavu pošiljki).

Model 747-8 takođe je kasnio i premašio budžet, a veruje se da stvara gubitke od 2016. godine. Poslednju narudžbinu putničkog aviona predstavljao je Er fors uan 2017. godine, piše Engedžet, prenosi SEEbiz.

Prekid proizvodnje modela 747 će značiti završetak velikog poglavlja u istoriji avijacije. Ovaj model je u službi duže od 50 godina, a počela je da ga koristi kompanija PanAm u januaru 1970. godine. Njegovo izbočenje gornjeg dela ga je učinilo prepoznatljivim.

Boing 747 će još leteti, ali njegovo vreme se očigledno bliži kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: