Vučić: Savremen sistem ratovanja, dogovoren transfer tehnologije s kineskom stranom VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazivanju novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije na aerodromu u Batajnici.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 04.07.2020.

08:33

Vučić: Savremen sistem ratovanja, dogovoren transfer tehnologije s kineskom stranom VIDEO
Foto: Tanjug/TANJA VALIC

Vučić je tom prilikom pitao pripadnike VS da li su zadovoljni ovim letelicama, na šta su odgovorili da jesu.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predstavili su predsedniku Vučiću novi sistem - šest letelica, sa po dve rakete, koje, kako su rekli, mogu da unište i teže oklopno vozilo. Veoma su precizne i nečujne, a pokrivaju funkciju izviđanja danju i noću.

Vučić je pitao koliko koštaju rakete, a odgovoreno mu je da je cena jedne 50.000 evra.

"Znači trebaju nam tri miliona samo za rakete", konstatovao je Vučić.

"To je savremeni sistem ratovanja", istakao je predsednik Srbije.

"Dogovorili smo transfer tehnologije sa kineskom stranom, usvajamo tu inženjersku tehnologiju i za naš Pegaz", dodao je.

Vučić je rekao da je su ove bespilotne letelice bolje od helikoptera i da su jeftinije.

"Vidite kako se ratuje dronovima u Jemenu i Saudijskoj Arabiji, bez ljudskih žrtava", naveo je Vučić tokom prikaza najnovijih bespilotnih letelica naše vojske.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić nije rekao koliko su ukupno plaćene letelice, ali je istakao da je u pitanju odlična cena i da nisu bile skupe.
Foto: Tanjug/TANJA VALIC
Potpuno ovladavanje ovim sistemom omogućiće dalji razvoj sposobnosti Vojske Srbije u oblasti autonomnog naoružanja koja će biti dominantna u ratnim sukobima 21. veka.

Bespilotna letelica ima akcioni radijus veći od 250 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat.

Nabavkom ovih letelica Voska Srbije dobiće novu klasu vazduhoplova i sasvim nove mogućnosti, a još značajnija je saradnja sa kineskim stručnjacima na zajedničkom razvoju i proizvodnji domaće bespilotne letelice srednjeg dometa - Pegaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: