Cipele i bela tehnika umesto atomskih bombi: Niče najveći logistički centar u Evropi

Doba korone samo je potvrdilo: čak i kad ljudi moraju da ostanu kod kuće, kamioni s robom nastavljaju da voze putevima.

Izvor: Deutsche Welle

Utorak, 30.06.2020.

10:16

Cipele i bela tehnika umesto atomskih bombi: Niče najveći logistički centar u Evropi
Foto: Depositphotos, Gorodenkoff

Logistika je nesumnjivo budućnost, a u Francuskoj žele da stvore najveći takav centar u Evropi.

Francusko mestašce Epinoa će se teško naći u nekom turističkom vodiču, iako ima veoma dugu i zanimljivu prošlost – pre svega vojnu. Nalazi se na krajnjem istoku Francuske, na samoj granici sa Belgijom, i tu je još u rimsko doba bio vojni centar, piše Dojče vele (DW)

Za vreme ratova sa Napoleonom, tu je bilo sedište engleskog zapovednika, vojvode od Velingtona, a za vreme Prvog svetskog rata tamo se vodila prva velika tenkovska bitka u istoriji.

U to vreme je rat počeo da se vodi i u vazduhu i u predgrađu Epinoaa je nastala vazduhoplovna baza koju su u oba svetska rata prvo koristili Nemci, a zatim i saveznici. Nakon 1945, to je postala baza NATO-snaga, a kada je Francuska istupila iz Alijanse, tamo je smestila svoje bombardere sa atomskim oružjem. Tek 2013. vojnici su definitivno otišli iz tog mesta, ali je zato njegova strateška važnost privukla pažnju trgovaca.

Cipele i bela tehnika umesto atomskih bombi

Pariz i Brisel su na samo sat vožnje, a u prečniku od nekih 400 kilometara su i London, Frankfurt i Amsterdam – dakle desetine miliona potencijalnih kupaca. Zato ne čudi što se brzo pojavio investitor koji tamo želi da stvori najveći logistički centar u Evropi. Korona je pritom samo potvrdila uverenje da je odlično imati uporište odakle će roba da stiže kupcima, piše DW.

Baza 103 u Epinoau sada ima novo ime – e-Valley. Direktor razvoja logističkog centra Fabris Galo nas uverava: "Brojke koje pokazuju obim internet-trgovine tokom pandemije su eksplodirale. Mnogim firmama postalo je jasno da će biti sve važnije da u Evropi imaju skladišta, jer sve više država želi da vrati deo proizvodnog lanca nazad u svoju zemlju. Već su nam se obratila mnoga preduzeća iz zemalja koje nisu članice Evropske unije: iz Velike Britanije zbog Bregzita, ali i iz Kine i severne Amerike", objašnjava Galo dok nas novinare vodi po gradilištu.

Posla se prihvatila pariska BT Immo Group, koja je već uložila na stotine miliona evra kako bi na 320 hektara površine bivše vojne baze izgradila osam gigantskih skladišta s ukupnom korisnom površinom od 550.000 kvadratnih metara. Prvi od tih magacina već se gradi i trebalo bi da bude gotov do kraja godine.

Internet-trgovina zaista je – i zbog korone – postala glavna alternativa: na najvažnijim tržištima Velike Britanije, Nemačke i Francuske udeo potrošača koji bar polovinu svoje kupovine neprehrambenih artikala obavlja preko interneta skočio je i za 80 odsto. Ali i kad se neka roba kupi, uvek je potrebno to nekako preneti od proizvođača do kupca.

Niče čitav jedan mali grad budućnosti

Investitori veruju da u rukama imaju odlične karte: osim blizine avionskih pista, centar se nalazi i nedaleko od čitavog niza važnih autoputeva i železničkih linija.

Povrh toga, novim rečnim kanalom Severna Sena biće povezana na mrežu koja se prostire širom zemalja Beneluksa. Doduše, s gradnjom kanala se kasni i on će biti završen tek krajem ove decenije, ali Galo kaže da je ta opcija samo "šlag na torti", s obzirom na sve ostale logističke kapacitete, prenosi DW.

Pa ipak, odjednom postati "najveći u Evropi" – to nije nimalo lak zadatak. Zato i razmišljaju u velikim razmerama i ne žele da stvore tek nekoliko skladišta – već čitav mali grad u kojem će se koristiti tehnologija budućnosti: "Izgradićemo inkubatore za nove firme i okrenuti se područjima kao što je veštačka inteligencija i obrada ogromnih količina podataka. Koristićemo robote, ekzoskelete i bespilotne letelice – kako unutar, tako i van hala. Osim toga, tu će biti i restorani, dečiji vrtići, hoteli i obrazovni centri."

Nove tehnologije podrazumevaju i novu vrstu bezbednosti. Zato će tamo biti formirano i odeljenje za internet-bezbednost koje će delovati u saradnji s francuskom žandarmerijom. "A povrh svega toga, e-Valley će biti i zona izuzeta od poreza. To znači da će firme morati da plaćaju porez tek kad njihova roba napusti ovo područje, što će preduzećima doneti velike prednosti kada je reč o likvidnosti", objašnjava Galo.

U svakom slučaju, već čitav niz kompanija poverovao je u to da u nekadašnjoj francuskoj vojnoj bazi zaista leži budućnost. Iako još nije ni dovršeno, prvo skladište već je iznajmljeno američkoj modnoj kući Haddad Brands. I dobar deo budućeg drugog skladišta već je iznajmljen francuskoj logističkoj grupi Bils Deroo. Korisnici se nadaju da će se tamo useliti sledeće godine.

Konkurencija ne spava

Direktor te francuske logističke firme Frank Blo veruje da njegova firma mora još više da se otvori za internet-trgovinu: "Naše mušterije su obim trgovine preko interneta za vreme korona-krize povećale za osam puta. S obzirom na potražnju, važno nam je zato da proširimo i našu ponudu. Želimo da sarađivati i sa Pure Playern, dakle sa firmama koje isključivo trguju preko interneta", kaže direktor Blo.

To će se svakako odraziti i na promet njegovog preduzeća: trenutno na internet-trgovinu otpada nekih 3 odsto, a on želi da već do 2024. to bude bar 15 procenata.

Međutim, rast internet-trgovine i važnost logističkih kapaciteta nisu uočili samo investitori francuske BT Immo Group. Svuda u Evropi grade se slični centri ili značajno proširuju postojeći, ukazuje profesor ekonomije Mišel Rujmi, s Pariskog instituta političkih nauka Sciences Po. "Trend da se iznajme ili izgrade skladišta na određenoj lokaciji, već je stvorio novu vrednost nekretnina. Mnogi regioni pokušaće da privuku međunarodne firme tako što će lokalno da smanje poreze i dažbine."

Fabris Galo potpuno je svestan da njegov projekat ima i konkurenciju: "Naravno da će i drugi regioni pokušati da privuku što više firmi. Ali biće im veoma teško da drže korak s tako ogromnim područjem kao što je naš e-Valley. Osim toga, mi tu stvaramo čitav mali grad“, uveren je direktor razvoja. A uveren je i u to da je reč o poslu s kojim se ne može izgubiti. Zato se već sada pregovara o kupovini još jedne bivše vojne baze u Francuskoj. A ni to nije kraj: razmišlja se i o otvaranju sličnog centra i u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: