Obogatio se preko noći: Rudar i otac više od 30 dece "iskopao" milione

Rudar iz Tanzanije postao je preko noći milioner nakon što je iskopao dva najveća komada tanzanita, jednog od najređih minerala na svetu.

Izvor: RTS

Četvrtak, 25.06.2020.

14:39

Obogatio se preko noći: Rudar i otac više od 30 dece
Foto: Epa/ NIC BOTHMA

Saniniu Laizer zaradio je 7,7 milijardi tanzanijskih šilinga, odnosno 3,4 miliona dolara, prodavši oba komada tanzanita, teška 9,2 i 5,8 kilograma.

Sve do sada, najveći tanzanit iskopan težio je 3,3 kilograma, piše RTS.

"Fokus, odlučnost, mnogo truda i upornost su moja tajna. Želim da se zahvalim svima", rekao je Laizer.

Pedesetdvogodišnji rudar, koji ima četiri žene sa kojima ima više od 30 dece, obećao je da će zaklati jednu od svojih krava da proslavi.

Tanzanit je jedan od najređih minerala na svetu i može se iskopati samo u malom području Tanzanije površine 14 kilometara kvadratnih.

Koristi se u izradi nakita i ukrasa, a prvi put ga je komercijalno upotrebila draguljarska kompanija "Tifani“. Takođe mu se pripisuju i spiritualna svojstva, pa je tražen i kao kristal koji stimuliše različite čakre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: