Najdublja recesija u istoriji SAD: Da li će biti i najkraća?

Iako američku ekonomiju verovatno očekuje najveći pad od Velike depresije, vrlo je moguće da će ova recesija biti i najkraća u istoriji ove zemlje.

Izvor: SEEbiz

Utorak, 09.06.2020.

13:15

Najdublja recesija u istoriji SAD: Da li će biti i najkraća?
Foto: Depositphotos, koydesign

Iako je već jasno da je najveća svetska ekonomija u recesiji, u ponedeljak je to i zvanično potvrdio Nacionalni biro za ekonomska istraživanja (NBER), institucija koja je zadužena za određivanje trenutka kada počinje i kada se završava recesija u SAD.

"Odbor prepoznaje da su pandemija koronavirusa i odgovor za očuvanje javnog zdravlja rezultovali padom različitih karakteristika i dinamike u odnosu na prethodne recesije", navodi se u saopštenju NBER-ovog Odbora za poslovne cikluse.

Uprkos tim razlikama, Odbor je zaključio da se zbog "neviđenog pada zaposlenosti i proizvodnje, kao i njegovog širokog dometa u celom društvu, ova epizoda smatra recesijom, čak i ako se pokaže da će biti kraća od ranijih padova u ekonomiji".

Odbor je u saopštenju poručio da je u februaru došlo do "jasnog vrhunca mesečne ekonomske aktivnosti", dok je do vrhunca tromesečne aktivnosti došlo u poslednjem kvartalu u 2019. godini.

Recesijom se uobičajeno smatra pad ekonomije dva kvartala zaredom, no to nije uvek slučaj, a u SAD se smatra da NBER službeno određuje kada je reč o recesiji.

Odbor je naveo da se "značajan pad ekonomske aktivnosti širi po celoj ekonomiji, što je obično vidljivo u proizvodnji, zapošljavanju i drugim pokazateljima". Iz Odbora navode i da recesija počinje kada ekonomija dosegne vrhunac ekonomske aktivnosti, a da se završava kada ekonomija dosegne dno ciklusa.

Bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Država pao je u prvom kvartalu 4,8 odsto i verovatno će u drugom kvartalu zabeležiti najgori pad u istoriji, odnosno možda i više od 20 odsto.

Ova recesija označila je kraj najdužeg razdoblja rasta američke ekonomije u istoriji, koje je trajalo 128 meseci ili gotovo 11 godina.

Početkom godine činilo se da će se taj rast nastaviti, ali je usledila pandemija koronavirusa, zbog čega je bilo blokirano gotovo 95 odsto američke privrede, pa su milioni Amerikanaca ostali bez posla.

Zbog toga je stopa nezaposlenosti u samo par meseci skočila sa 3,5 odsto, najnižeg nivoa u poslednjih 50 godina, na čak 14,7 odsto, najviši nivo od Drugog svetskog rata, prenosi portal SEEbiz.

Međutim, nakon dobrih makroekonomskih pokazatelja poslednjih nedelja i postupnog pokretanja privrednih aktivnosti, većina ekonomista smatra da će se pad ekonomije završiti u drugom kvartalu, čime bi se okončala i recesija.

"I dok će ovo gotovo sigurno biti najdublja recesija od rata, gotovo je sigurno i da će biti najkraća", kaže Jan Hacijus, glavni ekonomista Goldman Saksa i ističe da nijedna recesija još od sredine 19. veka nije trajala manje od šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: