Farmere kontrolišu preko satelita: Lažirali podatke o zasejanim površinama

Svaki četvrti kontrolisani poljoprivrednik u Republici Srpskoj lažirao je podatke o prijavljenim površinama pod usevom merkantilne pšenice.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2020.

15:51

Farmere kontrolišu preko satelita: Lažirali podatke o zasejanim površinama
Foto: Epa, ALEXANDER BECHER

Iz Agencije za agrarna plaćanja su im zbog toga poručili da će snositi sankcije.

"Svi korisnici koji su dali netačne podatke u prijavi za setvu merkantilne pšenice će biti sankcionisani tako što će imati pasivan status u naredne dve godine, odnosno u tom periodu neće imati pravo na bilo koju vrstu podsticaja propisanih Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela", saopšteno je iz Agencije, prenosi Kapital.

Napominju kako od ove godine, pored uobičajenih kontrola, dodatnu kontrolu vrše i softverskim sistemom "etFarm", gde su podaci elektronskog katastra i podaci iz registra poljoprivrednih gazdinstava povezani sa satelitskim snimcima, što znatno olakšava identifikaciju prijavljenih setvenih površina na terenu.

Pored kontrole setvenih površina pod merkantilnom pšenicom, ovim sistemom će se nastaviti kontrole setvenih površina zasejanih uljanom repicom, suncokretom i sojom.

Inače, prema podacima iz Agencije od 145 korisnika, njih 47 je dalo potpuno tačne podatke, kod 60 postoje određena nesaglasja, dok je kod 38 uočeno potpuno nesaglasje prijavljenih površina sa stanjem na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: