"Balkanski tok - sigurnost, jeftiniji gas i zarada"

Gasovod Balkanski tok omogućiće Srbiji sigurnost snabdevanja, jeftiniji gas i ekonomsku korist.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.06.2020.

15:15

Foto: EPA, VASSIL DONEV

Ali, on će Srbiji omogućiti i geostratešku i političku sigurnost, kaže novinarka Balkan magazina Jelica Putniković, koja izveštava o energetici.

Balkanskim tokom će iz Turske ići ruski gas do Srbije i dalje ka Evropi, a Putniković za Tanjug kaže da je taj projekat bitan, jer će zameniti tranzit preko Ukrajine, koji je duži što se tiče same trase transportavanja gasa, a biće sigurniji.

Navela je da će Srbija, kada potekne gas Balkanskim tokom, imati i drugi pravac snabdevanja gasom, ne samo preko Madjarske što, naglašava, znači sigurnost.

"Imaćemo tranzit preko Srbije većih količina gasa, imaćemo mogućnost i da zaradimo od taksi, imaćemo geostratešku i političku sigurnost, jer gde prolaze gasovodi tu se, ipak, malo više razmišlja o tome da nema političkih trzavica, i naravno imaćemo ekonomske koristi od toga što će gas, kako se najavljuje, iz raznih izvora biti jeftiniji", objašnjava Putniković.

Navela je da će tim gasovodom, kako planiraju Bugari, pored ruskog gasa iz Turskog toka, ići i gas koji će stizati iz grčke luke Aleksandropolis.

"Biće više pravaca snabdevanja, biće veća mogućnost za nabavke nekih dodatnih količina gasa, za sklapanje povoljnijih ugovora sa svima i jedna veća sigurnost u pravljenju novih planova svih onih privrednika koji će nešto planirati, graditi fabrike, možda gasne elektrane ili uopšte planirati veću potrošnju prirodnog gasa u Srbiji", kaže Putniković.

Upitana o stavu SAD i EK, Putniković je navela da se SAD i dalje protive "Balkanskom toku", ali da je zanimljivo da su oni svu pažnju preusmerili zapravo na Severni tok, uveli sankcije svim kompanijama uključenim u izgradnju gasovoda Severni tok 2, tako da na neki način nema velikih priča u javnosti

"Od novembra, decembra prošle godine pa do proletos, dok nije krenula pošast sa korona virusom, bilo je puno američkih delegacija u Sofiji koje su zapravo pričale Bugarima o tome da treba da se okrenu ka američkom gasu, da treba da razmišljaju o izgradnji gasnog terminala u Aleksandropolisu i da jednostavno ne zavise od Rusije", navela je Putniković.

Zanimljivo je, kaže, da premijer Bugarske Bojko Borisov sada prica o tome kako je projekat Južni tok propao zbog korupcije, a ipak je zapravo bila priča o tome da su se i Brisel i SAD tada veoma protivili gradnji tog gasovoda.

"Sada malo pametnije daju izjave i on stalno priča o tome da će Bugarska biti gasno čvorište, da oni grade konekciju sa Grčkom, da će tu dolaziti i neki drugi gas u Bugarsku, da će oni moći da ga plasiraju dalje ka Evropi. Znači, on jednostavno smiruje strasti i ono što je dobro da oni, iako kasne sa izradnjom gasovoda, ipak nisu odustali i mi ćemo dobiti taj pravac snabdevanja", navela je Putniković.

Kako je rekla, Evropska komisija stalno insistira na gradnji konekcije Niš - Dimitrovgrad, i najpre je Bugarskoj, a posle i Srbiji obećala novac za izgradnju te gasne konkecije.

Putniković kaže da je ta konekcija, ipak, mnogo manjeg kapaciteta, da će biti izgradjena i da nije loše da imamo i tu gasnu vezu, ali da je to nešto što je zapravo insistiranje na tome da se odustane od ruskog gasa u Evropi.

Smatra da je dobro što su i u EU počeli da govore o diverzifikaciji izvora snabdevanja i o tome da je dobro da zemlje imaju što više gasnih veza medjusobno, jer u slučaju da jedna zataji, drugom će moći gas da se transportuje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov obišli su danas radove na bugarskoj deonici gasovoda Balkanski tok, kojim će se dopremati gas iz Turskog toka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: