Srpski poljoprivrednici imaće moćno oružje u radu: U oktobru početak gradnje Instituta Biosense

Izgradnja nove zgrade istraživačko-razvojnog Instituta za informacione tehnologije biosistema (BioSense) u Novom Sadu, trebalo bi da počne na jesen ove godine.

Izvor: eKapija

Ponedeljak, 01.06.2020.

14:41

Srpski poljoprivrednici imaće moćno oružje u radu: U oktobru početak gradnje Instituta Biosense
Foto: Depositphoto, shock

Naime, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji raspisala je međunarodni tender za izgradnju nove zgrade Instituta Biosense, a za početak radova navodi oktobar.

Kako je i ranije najavljivano, nova zgrada Instituta biće jedinstvena u zemlji, jer će zahvaljujući posebnim antivibracionim karakteristikama objekta omogućiti korišćenje najsavremenije naučne opreme neophodne za razvoj mikro i nano elektronike, senzora i drugih uređaja, piše Ekapija.

Na ovaj način srpski poljoprivrednici na raspolaganju će imati moćno oruđe u svom radu a uz to i zdravije i veće prinose, budući da će nova zgrada olakšati posao naučnicima.

Za ovaj projekat Srbija je od Evropske investicione banke (EIB), dobila zajam u vrednosti od 11 miliona evra, a ugovorom o finansiranju potpisanom pre tri godine, u okviru faze 2 projekta Antares, predviđeno je da država uloži tri miliona evra. Za izgradnju zgrade biće utrošeno oko 4,5 miliona evra, dok je za savremenu naučnu opremu, planirano 9,5 miliona evra.

Projekat Antares za cilj ima da razvije Biosense u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i na taj način dovede do digitalizacije domaćeg sektora poljoprivrede. Inače, u novom objektu Instituta Biosense, sem sadržaja posvećenih naučnicima, poseban radni prostor biće namenjen malim i srednjim preduzećima sa ciljem ubrzanog povezivanja domaćeg IT sektora i poljoprivrede.

Kako se navodi u dokumentacijij, u Institutu, bruto površine 6.741 m2, nalaziće se laboratorije, radne stanice za zaposlene, radne stanice za spoljne korisnike, predavnice, kantina s pomoćnim prostorijama…

Takođe, zgrada Instituta imaće i poseban prostor namenjen Biosense akceleratoru i saradnji najboljih preduzetnika i inovatora sa naučnicima Instituta.

Institut će se nalaziti, kako se navodi, između đačkog igrališta, Sunčanog keja i Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF). Prema nacrtu, na prvom i drugom spratu nalaziće se laboratorije i radne stanice za istraživače, tj. uredi.

Na ovim spratovima, glavno stubište koje se povezuje s predvorjem odvojeno je od donjih spratova staklenim pregradama s opcijom kontrole pristupa, čime se osigurava kontrola pristupa i ograničenje za goste.

Na trećem spratu dizajn predviđa, takođe, laboratorije, radno područje za istraživače i upravu, dok će se na četvrtom spratu nalaziti isključivo uprava i administrativni uredi.

Rok za slanje ponuda je 17. jul do 11 sati a otvaranje ponuda održaće se istog dana u 13 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: