Iran: Nastavićemo da isporučujemo gorivo Venecueli

Iran će nastaviti isporuku goriva Venecueli ako zvanični Karakas zatraži još zaliha, izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

Izvor: Tanjug, Al Jazeera

Ponedeljak, 01.06.2020.

11:18

Iran: Nastavićemo da isporučujemo gorivo Venecueli
Foto: Depositphotos, AleksTaurus

"Iran sprovodi svoje pravo na slobodnu trgovinu sa Venecuelom i spremni smo da pošeljemo još brodova ako Karakas zatraži još zaliha", rekao je Musavi.

Iran je nedavno poslao pet brodova tankera sa gorivom Venecueli u kojoj je zavladala nestašica, uprkos protivljenju Vašingtona, navodi Rojters i podseća da su obe zemlje pod američkim sankcijama.

Prvi od pet iranskih naftnih tankera stigao je u Venecuelu prošle sedmice kako bi pomogao ovoj južnoameričkoj državi u krizi nestašice goriva i nije imao problema sa američkom vojskom. Venecuelanske vlasti navodile su "pretnje" iz SAD zbog dostava.

U nameri da spreči nove pošiljke iranskog goriva Venecueli, Vašington prati ceo tok dostave. Upozorio je države, luke, špeditere i osiguravajuće kuće da im prete mere ukoliko pomognu iranskim tankerima.

Nedavno su SAD pojačale svoje vojno prisustvo u Karipskom moru, a to su objasnile jačanjem operacije protiv tranzita narkotika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: