Evo koje tri velike kompanije počinju sa radom u zapadnoj Srbiji FOTO

Velike investicije i kapitalni projekti ovog proleća biće realizovani u zapadnoj Srbiji.

Izvor: RINA

Subota, 30.05.2020.

16:38

Evo koje tri velike kompanije počinju sa radom u zapadnoj Srbiji FOTO
Foto: Rina

Nekadašnji gigant, „Budimka“ iz Požege, prodat je iz trećeg pokušaja, a nju je kupila ITN grupa iz Kosjerića, a ponovnom pokretanju proizvodnje, prema najavama, prisustvovaće i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

"Fabrika želi da u što kraćem roku osposobi proizvodnju. Domaći investitori ulažu oko pet miliona evra, a raspisan je i konkurs za zapošljavanje. Planirano je da bude zaposleno 150 radnika, na probnoj liniji. Mi iz lokalne samouprave, kao i novi vlasnici voljni smo da ostvarimo što bolje rezultate u svim segmentima", izjavio je za RINU, Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

Sredinom juna u Čačku, predsednik će prisustvovati i otvranju nemačke fabrike „Forverk“, u kojoj će posao pronaći ukupno 1000 radnika. Ovo preduzeće sagrađeno je u Preljini na prostoru od 40.000 metara kvadratnih i predstavlja ogroman korak napred za čačansku privredu.

„Investicija je vredna skoro 70 miliona evra, grad Čačak je uradio kompletnu infrastrukturu kao i planska akta, što će biti vraćeno gradu kroz zapošljavanje Čačana. Ovaj industrijski pogon obuhvata tri firme: Forverk drajtek, Forverk autotek dok je treća firma u sastavu Forverka ali nosi naziv Eldizi. Ovde će se izrađivati automobilski delovi za Folksvagen, BMV, Mercedes, Ford i Bentli i to od plastike, metala i gume“, rekao je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.
Foto: Rina
Još jedna nemačka investicija ovog proleća udahnuće novi život srpskoj privredi, a radi se o kompaniji za preradu metala koja je otvorila svoj pogon u Ivanjici. Ova fabrika u industrijskoj zoni Senjak početkom juna biće priključena na gas kada će i početi sa proizvodnjom.

"U prvoj fazi biće zaposleno 120 radnika, proširenjem obima proizvodnje steći će se uslovi za dodatno angažovanje većeg broja radne snage", rekao je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

Kompanija „Koenig metal“ više od 100 godina na 7 lokacija širom sveta obrađuje lim i cevi u skladu sa zahtevima kupaca za metalnu, električnu i automobilsku industriju, kao i industriju izduvnih sistema i vazdušnih jastuka. Planirano je da otvranju pogona u Ivanjici, takođe prisustvuje predsednik Vučić.

Međutim, ovo nije kraj investicijama koje se uspešno realizju u zapadnoj Srbiji, jer je na obroncima Maljena sagrađena i savremena fabrika vode, koju je narod ovog kraja vekovima pio protiv glavobolje i bolova u nogama. Investicija je vredna oko tri miliona evra, a fabrika će zapošljavati oko 30 meštana.

U toku je konkurs za stručnom radnom snagom, a investitor Radojko Milinković, koji je rođen u obližnjem selu Bogdanica, pozvao je predsednika Vučića da dođe na otvranje i ove fabrike i na taj način podrži domaće preduzetnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: