Mali: Dodatna podrška za likvidnost posebno ugroženim sektorima

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojen je regulatorni okvir kojim se pruža dodatna podrška privrednim subjektima.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2020.

19:12

Mali: Dodatna podrška za likvidnost posebno ugroženim sektorima
Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

Podrška je namenjena onim privrednim subjektima čija je pretežna šifra delatnosti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, a zbog otežanih ekonomskih uslova usled pandemije KOVID – 19, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Privrednim subjektima iz navedenih oblasti će biti omogućeno dobijanje kredita Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmenjenim uslovima, koji podrazumevaju rok otplate do pet godina koji uključuje grejs period do dve godine, ukupno trajanje kredita do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate, kamatnu stopu od 1% na godišnjem nivou, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Takođe, krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima, a maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti: za preduzetnike i mikro pravna lica do 20.000.000,00 dinara, za mala pravna lica do 80.000.000,00 RSD i za srednja pravna lica do 180.000.000,00 RSD. Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80% ostvarenih poslovnih prihoda po poslednjem predatom finansijskom izveštaju.

Kako je saopšteno, ministar finansija Siniša Mali je podsetio da privredni subjekti iz pomenutih sektora već koriste ekonomske mere koje je Vlada donela, a koje se odnose na odlaganje poreza i doprinosa na zarade i na isplatu tri minimalne zarade.

„Ovo je dodatna podrška za posebno ugrožene sektore, kojom će oni dobiti veću likvidnost, i samim tim će moći da efikasnije posluju. Razumevajući prirodu poslovanja u tim sektorima, i u razgovoru sa njima, došli smo do zaključka da je najvažnije da se produži rok otplate kredita i da imaju duži grejs period, kako bi imali više vremena da stabilizuju svoje poslovanje. Cilj je što brže pokretanje privredne aktivnosti, i mislim da smo u tome uspeli, pogotovo što smo već otvorili našu ekonomiju, pre drugih zemalja. Već smo isplatili i prvu minimalnu zaradu, koju su dobili i zaposleni u ovim sektorima, a drugi minimalac će biti isplaćen već početkom juna“, rekao je ministar Siniša Mali.

Ministar privrede Goran Knežević je istakao da je teško pouzdano oceniti uticaj koronavirusa na privredu Srbije, ali da je sasvim sigurno da su na najvećem udaru bili oblast turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja.

„Zato ćemo, kao što smo i obećali, i na ovaj način pomoći predstavnicima tih sektora kako bi održali likvidnost i što brže se vratili u privredne tokove. Vodili smo računa da maksimalno relaksiramo uslove kako bi, uz našu podršku, u što kraćem roku prevazišli posledice izazvane pandemijom korona virusa. Ovim smo još jednom pokazali da je Srbija jaka, sa stabilnom ekonomijom, koja ozbiljnim merama pomaže privredi“, rekao je ministar Knežević.

Knežević i Mali su zaključili da je Vlada Republike Srbije efikasno i brzo reagovala u novonastaloj ekonomskoj situaciji, koja je izazvana pandemijom virusa KOVID-19, kao i da se pokazalo da privrednici i građani mogu da se oslone na državu u svakom trenutku, saopšteno je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: