"Kineska ekonomija je otporna, najvažnija je dugoročna perspektiva"

Na panel raspravi tokom trajanja sednice Nacionalnog kongresa, predsednik Kine Si Đinping je naglasio dugoročnu perspektivu kineskog ekonomskog razvitka.

Izvor: SEEbiz

Nedelja, 24.05.2020.

12:33

Foto: EPA, ANDY WONG / POOL

On je takođe naglasio i potrebu za ekonomskom stabilizacijom.

Ponovivši zaključke govora kineskog premijera Li Kećanga od prethodnog dana, kineski predsjednik Si Đinping je naglasio trenutnu potrebu za stabilizacijom u šest područja: zaposlenosti stanovništva, finansijskom sektoru, međunarodnoj trgovini, stranim investicijama, domaćim investicijama te privrednim ciljevima.

"Uprkos nestabilnostima u svetu, ekonomskoj recesiji u svetu, padu globalne trgovine i investicija, turbulencijama na tržištima kapitala, restrikcijama kretanja i pada u turizmu, krizi globalizacije i povećanja protekcionističkih politika – kineska privreda je otporna i stajaće na pozitivnoj strani istorije u borbi s rastućim protekcionizmom“, naglasio je Si i dodao:

"Najvažnija je dugoročna perspektiva te je nadasve potrebno poslati poruke stabilnosti celom društvu, kao i svim subjektima na domaćem tržištu. Moramo ubrzati napredak digitalne ekonomije, "pametne" proizvodnje, zdravstvenog sistema, novih materijala, te uopšteno novih područja industrije, poput biotehnologije"

Prema rečima kineskog predsednika, najvažnije je ubrzati rast domaćeg tržišta, koji će onda podstaći rast onog stranog. Kina ima stotinu miliona registrovanih poslovnih entiteta, kao i 170 miliona visoko obrazovanog stanovništva, najveće industrijske kapacitete na svetu, te najmasovniji potencijal domaćeg tržišta kojeg čini 1,4 milijarde stanovnika, prenosi SEEbiz.

"Pritisci na kinesku ekonomiju su veliki, ali Kina mora stajati snažno u obrani otvorenog svetskog trgovinskog sistema, insistirati na multilateralizmu i demokratizaciji međunarodnih odnosa, te razvijati otvorenost, međunarodnu saradnju i dobrobit za sve", zaključio je kineski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: