Teškoće u poslovanju ima 60 odsto firmi, ne planiraju otpuštanje

Velika većina kompanija članica Američke privredne komore (AmCham) planira da zadrži zaposlenost na postojećem nivou.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.05.2020.

14:05

Teškoće u poslovanju ima 60 odsto firmi, ne planiraju otpuštanje
Foto: Depositphotos, minervastock

Većina kompanija će zadržati radnike, iako skoro dve trećine (60%), od 101 anketiranog preduzeća, ima teškoće u poslovanju zbog uticaja kovida 10, prema istraživanju AmChama.

Članice AmChama očekuju pad profitabilnosti za 25 odsto i investicija za 30 posto, ali većina (63%) ne očekuje probleme sa likvidnošću, navodi se u saopštenju o drugom po redu istraživanju AmChama u Srbiji o uticaju pandemije na poslovanje, sprovedenom od 4. do 13. maja ove godine.

Najveći uzrok pada poslovne aktivnosti, čak 68 posto ispitanika nalazi u smanjivanju tražnje za proizvodima i uslugama, što je posebno vidljivo u sektoru turizma i ugostiteljstva, saobraćaja i nekretnina.

Većina kompanija (71%) namerava da ostane na istom broju zaposlenih do kraja godine, novo zapošljavanje planira 14 odsto a otpuštanja 15 posto.

Ozbiljnost posledica koronakrize po privredu najbolje ilustruje poređenje sa rezultatima istraživanja. “Sedmo prolazno vreme” iz 2019. godine, kada je 78 procenata kompanija planiralo rast poslovanja, a 61 posto novo zapošljavanje.

Kada je reč o prognozama oporavka, više od polovine kompanija (55%) smatra da će oporavak ekonomije biti postepen i imati oblik slova U, dok zbog očekivanja drugog talasa zdravstvene krize, 22 odsto ispitanika prognozira oporavak u obliku slova W.

Ukoliko se kovid 19 zaustavi odmah, više od dve trećine anketiranih (67%) procenjuje da je potrebno najviše šest meseci za povratak na uobičajeni nivo poslovanja.

Zoran Petrović, predsednik AmChama, zahvalio se Vladi Srbije na razumevanju za potrebe privrede i otvorenosti za sugestije, ocenivši da je ovakvo istraživanje jedan od najboljih načina da se pomogne u formulisanju i praćenju efekata mera za brži oporavak privrede.

Istakao je i činjenicu da, iako privreda beleži značajan pad prihoda, primetan je i veći optimizam u očekivanjima u poređenju sa rezultatima istraživanja koje je sprovedeno početkom marta. Tada je 42 odsto članica očekivalo dodatne negativne efekte, dok je u novoj anketi taj procenat pao na 25 posto.

"Država je privredi dala prvu injekciju pomoći, ali do vraćanja na pretkrizni nivo, pre svega posebno pogođenih industrija poput hotelijerstva i saobraćaja, potrebno je razmatrati i određene sektorske pakete", kaže Petrović.

U narednom periodu, kako navodi, snažan fokus mora da ostane na smanjivanju svih, pogotovo administrativnih troškova poslovanja, što se može postići povećanjem stepena digitalizacije svih servisa i procesa države, čime bi se smanjili troškovi.

"Takav pristup predstavlja ključ bržeg oporavka privrede i dobru osnovu za razvoj i unapređenje servisa i proizvoda u privatnom sektoru", zaključio je Petrović.

Polovina članica AmChama ne koristi i ne planira da koristi mere državne pomoći, dok mere uglavnom koriste mala i srednja preduzeća.

Najbolje rangirane mere Vlade među kompanijama su odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade (41%), direktna pomoć za mala i srednja preduzeća (40%) i odlaganje plaćanja poreza na dobit pravnih lica (23%).

Američka privredna komora ukazuje da je potreban drugi talas mera namenjen posebno pogođenim sektorima - turizmu (posebno hotelskoj industriji) i saobraćaju, uz razmatranje mera za pomoć građevinskoj industriji i sektoru prometa nepokretnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: