"Pandemija pokazala da moramo da se okrenemo održivom razvoju"

Na potpisivanju amandmana između Srbije i SAD o bespovratnoj pomoći bilo je reči i o zelenoj ekonomiji.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2020.

12:43

Foto: Tanjug

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je ovo veoma važno pitanje, iako se retko postavlja.

"Pandemija je pokazala da moramo da se okrenemo onome što je održivi razvoj", rekla je ministarka.

Dodala je i da je Srbija prošle godine bila jedna od retkih zemalja koja je podnela dobrovoljni izveštaj o ciljevima održivog razvoja.

"Zelena ekonomija nije nešto što je jednostavno postići, ni nama ni Nemačkoj, Francuskoj itd. Posledice prelaska sa linearne na cirkularnu ekonomiju mogu uticati u prvom trenutku negativno na neke sektore, ali dugoročno su pozitivne za sve", rekla je ministarka Joksimović.

Podsetila je i da je cilj Evropske unije potpuna dekarbonizacija u budućnosti.

"Mislim da je to cilj koji je zahtevan, ali da će se, posle pandemije, cela Evropa uključiti. EU je već rekla da će i Zapadni Balkan moći da se uključi u posebnu, zelenu agendu", rekla je ministarka.

Podsetila je i da je Srbija već formirala pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama, te da se nada da ćemo imati podršku SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: