Oko 360 gumarskih fabrika počinje sa radom od 4.maja

Oko 360 domaćih kompanija koje se bave proizvodnjom gume i gumenih proizvoda počeće sa radom od ponedeljka 4.maja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.04.2020.

16:19

Oko 360 gumarskih fabrika počinje sa radom od 4.maja
Foto: Depositphotos, Tzido

To je najavio danas sekretar Udruženja za gumarsku industriju Privredne komore Srbije Dragan Stevanović i dodao da su među tim kompanijama i velike fabrike za pneumatike.

Stevanović je za Tanjug rekao i da je danas Vladi Srbije i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija podneta inicijativa za ukidanje privremene zabrane izvoza dezinficijenasa, deterdženata i sapuna.

Kada je reč o kompanijama koje se bave proizvodnjom gume, Stevanović je kazao da se u ovoj godini očekuje pad proizvodnje u toj industrijskoj grani ne samo zbog, kako navodi, obustave rada tih firmi u vanrednom stanju u trajanju od 15-20 dana nego i zbog pada tražnje na tržištu evropskih zemalja.

''Očekuje se da pad tražnje u gumarskoj industriji bude oko 19-20 odsto u ovoj godini'', napominje Stevanović.

Dodao je da u hemijskom sektoru radi oko 3.000 kompanija koje zapošljavanju blizu 50.000 radnika i da hemijska industrija beleži rast proizvodnje poslednjih godina.

Kako kaže, samo u prošloj godini hemjska industrija je ostvarila izvoz u vrednosti od 2,7 milijardi dolara što je 15,2 odsto ukupnog izvoza Srbije.

''Među deset najvećih izvoznika uvek su tu dve ili tri kompanije iz hemijske industrije''', navodi Stevanović.

On ističe da je i u vreme vanrednog stanja hemijska industrija bila vrlo aktivna, a posebno fabrike koje se bave proizvodnjom industrijskih gasova, medicinskih gasova, alkoholoa, dezinficijenasa, biocida, infektivnih kesa…

''Te kompanije su podnele veliki teret u ovom periodu jer su, pored osnovne proizvodnje, pokazale i izraženu solidarnost i društvenu odgovornost donirajući i pomažući privremene bolnice'', naveo je Stevanović.

Za svu robu koja je bila tražena u ovom period sve fabrike su radile u tri smene, to se odnosi

Fabrike za proizvodnju dezinficijenasa, alkohola i gasova su zbog povećanja obima proizvodnje radile u tri smene, a više od 30 firmi koje su ranije proizvodile deterdžente i druge hemikalije tokom vanrednog stanje prešle su na prozivodnju dezinficijenasa.

''Tu nam je mnogo pomoglo Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje je brzo izdavalo dozvole. Rezultat svega toga je da je tržište zadovoljeno i da imamo viška proizvoda'', kaže Stevanović.

Napominje da u najtežem periodu krize izazvane pandemijom korona virusa nije radilo oko 140.000 radnika, a da je od juče počelo da radi oko 35.000 radnika.

''Firme počinju sa radom i očekujemo da će od 4. do 8. maja svi početi da rade'', ističe Stevanović.

Dodaje da će se po ukidanju vanrednog stanja fabrike uglavnom vratiti na svoju primarnu proizvodnju.

''Osim ako u međuvremenu nisu našle svoje mesto na domaćem i regionalnom tržištu na kojem postoji velika tražnja za našim dezinficijensima, sapunima i sredstvima za pranje'', kaže Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: