Sumorne prognoze: BDP Britanije će pasti 35 odsto u drugom kvartalu

Biro za budžetsku odgovornost (OBR) Velike Britanije očekuje da će BDP Ujedinjenog Kraljevstva pasti 35 odsto u drugom kvartalu 2020. godine.

Izvor: B92

Utorak, 14.04.2020.

14:04

Sumorne prognoze: BDP Britanije će pasti 35 odsto u drugom kvartalu
Foto: Epa/NEIL HALL

OBR je danas u saopštenju izneo procenu uticaja epidemije koronavirusa na ekonomsku situaciju u zemlji, uzimajući u obzir tromesečni karantin i tri meseca postepenog otvaranja nakon toga.

U međuvremenu, nezaposlenost je u zemlji skočila na 10 odsto i dostigla dva miliona ljudi bez posla, što je najviše još od početka devedesetih godina.

Međutim, OBR procenjuje da će linija oporavka ići u obliku slova "V", što znači da će Velika Britanija da se vrati u normalne tokove već 2021, bez dugoročnog uticaja pandemije na BDP. Osim toga, OBR navodi da će se BDP oporaviti brže od stope nezaposlenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: