Mali: Novac je na dva klika od vas, iskoristite to VIDEO

Ministar finansija Siniša Mali u Palati Srbija govori o ekonomskim merama koje Srbija preduzima u borbi protiv koronavirusa.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2020.

10:17

Mali: Novac je na dva klika od vas, iskoristite to VIDEO
Foto: Tanjug, Zoran Zestic

Mali je naveo da je vlada danas na sednici donela tri uredbe, koje predstavljaju pravni okvir, način na koji će se sprovoditi mere.

Naveo je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja odmah kreće u implementaciju mera i pozvao sve privrednike da se prijave od ponedeljka i Poreskoj upravi i Fondu za razvoj.

"Pozivam sve privrednike, mala i srednja preduzeća da se od ponedeljka prijave i Poreskoj upravi i Fondu za razvoj kako bi se što pre isplatili i minimalci i novac", naveo je Mali.

Najavio je da će još dve uredbe biti usvojene, a to su uredbe za upravu za agrarna plaćanja, kao i garancijska šema sa poslovnim bankama, koja je već dogovorena i preostaje potpisivanje ugovora.

Na današnjoj sednici Vlade usvojene su Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID – 19 i Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja.

Mere poreske politike podrazumevaju odlaganje plaćanja poreza i doprinosana zarade za preduzeća u privatnom sektoru, tokom trajanja vanrednog stanja, a u periodu od tri meseca, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021. godine. Uz to, odlaže se i plaćanje akontacije poreza na dobit u drugom kvartalu 2020. godine za sva preduzeća.

Direktna pomoć privatnom sektoru podrazumeva direktnu pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru - uplata pomoći u visini od 3 minimalne zarade.

Direktna pomoć velikim preduzećima u privatnom sektoru - uplata pomoći u visini 50% neto minimalne zarade (za vreme trajanja vanrednog stanja), a za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada (član 116 i 117. Zakona o radu).

Mere za očuvanje likvidnosti se odnose upravo na Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima.

"Prethodno smo doneli odluke koje će dodatno pomoći našem narodu i privrednicima – isplata 4.000 dinara novčane pomoći penzionerima počinje danas, i to sa celom martovskom penzijom, zatim povećali smo plate medicinskim radnicima za 10%, i to počev od aprilske plate, Narodna banka Srbije je smanjila referentnu kamatnu stopu i dodatno propisala moratorijum na plaćanje kredita u periodu ne kraćem od 90 dana", rekao je Mali.

Konferenciju možete pratiti uživo na B92 TV i B92.net.

Ko može da koristi program?

Svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane ovom uredbom pod uslovom da počev od 15.03.2020. godine pa do dana stupanja na snagu ove uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15.03.2020. godine za period koji se završava u periodu od 15.03.2020. godine pa do dana stupanja na snagu ove uredbe.

Pogodnosti iz ove uredbe mogu da koriste i preduzetnici koji su registrovali privremeni prestanak obavljanja delatnosti najranije na dan 15.03.2020. godine, odnosno na dan proglašenja vanrednog stanja. Ukoliko ste registrovali firmu posle tog datuma, nemate pravo na ovaj program.Bilo je i pitanje da li udruženja i druge neprofitne organizacije mogu da koriste ove mere i naš odgovor je da mogu, ukoliko naravno nisu na spisku korisnika javnih sredstava.

Kada je reč o fiskalnim pogodnostima, odnosno o odlaganju poreza i doprinosa, one se odnose na privredne subjekte, uključujući i ogranke i predstavništva stranih pravnih lica. Ove mere se ne odnose na banke i druge finansijske institucije.

Odlaže se plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 04.01.2021.Plaćanje ove obaveze će početi od januara sledeće godine i to na najviše 24 mesečne rate, bez plaćanja kamate.

Mali je naveo da prva uredba reguliše i jednokratnu pomoć građanima od 100 evra.

"Čuli smo predloge da se daju vaučeri, hvala na predlozima, ali mi smo oddlučili da uplatimo 12.000 dinara na račun građana, u nakraćem periodu nakon ukidanja vanrednog stanja", rekao je Mali.

Druga uredba - 24 milijardi dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj

Druga uredba se odnosi na finansijsku podršku privrednim subjektima za održavanje likvidnosti, a Mali je naveo da će se izdvojiti 24 milijardi dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj.

Pravo na korišćenje sredstava imaće preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu. Uslov će biti da obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost, rekao je Mali.

Mali je rekao da će se krediti za održavanje tekuće likvidnosti i nabavku obrtnih sredstava odobravati na rok otplate do 36 meseci, na grejs period do dvanaest meseci, po kamatnoj stopi od jedan odsto godišnje.

"Кrediti se odobravaju i vraćaju u dinarima", rekao je Mali.

Minimalni iznos kredita koji mogu podići privredna društva je 1.000.000 dinara a preduzetnici i zadruge 200.000 dinara.

Maksimalan iznos kredita može biti za preduzetnike i mikro pravna lica do 10.000.000 dinara, za mala pravna lica do 40.000.000 dinara, a za srednja pravna lica do 120.000.000 dinara.

"Osnovni uslov za realizaciju ovih kredita je zadržavanje broja zaposlenih na dan 16. mart 2020., s tim da se kako do podnošenja zahteva tako i u toku korišćenja kredita prihvata odstupanje od 10 odsto od broja zaposlenih", rekao je Mali.

Treća uredba - pojednostavljen postupak za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti

Kada je reč o trećoj uredbi koja je usvojena, ona se odnosi na na izdavanje dužničkih hartija od vrednosti i njome se pojednostavljuje postupak za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti na teritoriji Srbije za vreme vanrednog stanja.

Mali je naveo da se maksimalno pojednostavljuje postupak za odobravanje Prospekta preduzeća za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti. "Mi smo, dakle, pripremili propise koji olakšavaju i pojeftinjuju izdavanje korporativnih obveznica.

Objavljivanje prospekta umesto 77, trajaće 17 dana a trošak gde se računaju provizije Кomisije za hartije od vrednosti, Centralnog reigtra za HOV i Beogradske berze, biće maksimalno smanjen", rekao je on.

Prednost ovih obveznica u odnosu na bankarske pozajmice je taj što se glavnica isplaćuje na kraju otplatnog perioda, dok se u periodu trajanja obveznice periodično isplaćuje investitoru samo vrednost kupona, čime se obezbeđuje veći novčani tok (Cash flow) kod preduzeća.

Naša su očekivanja da se domaće velike kompanije opredele za ovaj način finansiranja, dok je za strane firme mogućnost zaduživanja stvorena i u inostranstvu, rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: